De Lijn start diverse traminfrastructuurwerken

De Lijn start diverse traminfrastructuurwerken


​ANTWERPEN - De Lijn start eind maart en begin april met diverse vernieuwings- en onderhoudswerken aan de traminfrastructuur op belangrijke locaties in de stad Antwerpen. Het betreft werkzaamheden die beperkt zijn in omvang en tijd. De datums van de werven zijn steeds onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden zoals slecht weer.

 

BLANCEFLOER – start 27/3

Op de trambedding van de Blancefloerlaan worden twee smeerinstallaties geïnstalleerd tussen de tramsporen, eentje in elke rijrichting. De werken starten op maandag 27 maart 2023, en duren tot en met 20 april 2023. Er wordt gedeeltelijk ’s nachts gewerkt, omdat er anders teveel hinder zou zijn voor de exploitatie van de vier tramlijnen 3, 5, 9 en 15 op Linkeroever. De werken die evenwel overdag kunnen worden uitgevoerd, zullen gewoon gedurende de dag plaatsvinden. De smeersystemen zorgen voor smering van de rails, waardoor het geluid van de tramwielen in de bochten gemilderd zal worden. Van 6 tot en met 20 april zal er nog afwerking volgen van de wegenisverharding en van de bermen.

​De tramsporen dateren van 2021. De aanleg gebeurde in overleg met de stad. De tramwielen veroorzaken evenwel sporadisch een piepend geluid in de bochten. Dergelijk fenomeen komt wel vaker voor bij trams door de wrijving van metaal op metaal. Elk tramnet ter wereld wordt ermee geconfronteerd. Het contactgeluid manifesteert zich vooral bij droog en warm weer ; nieuwe sporen hebben er bovendien iets meer last van. Bij koud en vochtig weer komt contactgeluid meestal minder voor.

​Het contactgeluid van de tramwielen kan alleszins nooit volledig worden onderdrukt, maar verminderen lukt meestal wel. De Lijn zette op het traject Blancefloer al regelmatig smeertrams in om het contactgeluid te minimaliseren. Dat gaf in de bochten evenwel nog steeds niet het gewenste resultaat. Daarom worden nu twee smeerinstallaties in beide sporen geïnstalleerd. Deze zullen voor bijkomende smering zorgen en het contactgeluid verminderen.

​De werken brengen minimale hinder mee voor voetgangers, fietsers, gemotoriseerd verkeer, bussen en trams.

FRANKRIJKLEI/BOURLASTRAAT – start 31/3

Op het kruispunt Frankrijklei/Bourlastraat, ter hoogte van de Nationale Bank, voert De Lijn onderhoudswerken uit aan de traminfrastructuur. Enkele bochten worden volledig vernieuwd, en ook de versleten wissel van de Frankrijklei naar de Bourlastraat wordt vervangen door een nieuw exemplaar.

​De werken starten op 31 maart en duren tot en met 15 april. Er wordt gewerkt in twee fasen:

  • Fase 1 (31/03/2023 - 08/04/2023): afsluiting van de rijstroken op de Frankrijklei richting Zuid en afsluiting van het kruispunt Frankrijklei/Bourlastraat. Er is een omleiding voor het autoverkeer en de fietsers.
  • Fase 2 (09/04/2023- 15/04/2023): één doorgaande ​ rijstrook op ​ de Frankrijklei richting Zuid is beschikbaar, de andere rijstroken en de rest van het kruispunt Frankrijklei/Bourlastraat blijven afgesloten. Er is een omleiding voor het autoverkeer en de fietsers.

Tramlijnen 1, 4, 7, 10 blijven normaal rijden ; er kan beperkte hinder zijn ter hoogte van de werf. Buslijnen 13 en 14 rijden een omleiding tijdens fase 1.

KONINGIN ASTRIDPLEIN – start 3/4

De Lijn vernieuwt de tramsporen van de binnenbocht op het Koningin Astridplein. De werken starten op 3 april 2023 en duren tot en met 16 april 2023. Ook de voegvulling aan de zijkanten van de sporen aan de binnenbocht wordt vernieuwd, wat het reiscomfort en de veiligheid van de fietsers en voetgangers ten goede komt. Het plein wordt uitsluitend ter hoogte van de werfzone afgesloten voor alle gemotoriseerde verkeer. ​

De woningen, hotels, handelszaken en horecazaken blijven bereikbaar, net zoals de Koningin Elizabethzaal, de Zoo en het NMBS-station Antwerpen Centraal. Fietsers worden rond de werf geleid. De voetpaden blijven gewoon toegankelijk. De haltes en het traject van buslijn 23 worden aangepast.

 

Bijkomende info: www.delijn.be

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.