De Lijn start onderhoudswerken aan roltrappen premetro

De Lijn start onderhoudswerken aan roltrappen premetro

Een aantal roltrappen in vijf Antwerpse premetrostations ondergaat de komende tijd een grondige revisie. De oudste roltrappen zijn toe aan een grondige onderhoudsbeurt. De vernieuwingswerken gebeuren gefaseerd per station. De roltrappen van station Astrid komen als eerste aan de beurt. De werken starten daar op 13 september.

Comfort verhogen

De oudste roltrappen in de Antwerpse premetro staan geregeld in stilstand, met vervelende gevolgen voor het comfort van de reizigers. Aan de buitenzijde zijn de roltrappen nog steeds oerdegelijke constructies, maar na jaren dienst is de binnenkant aan vernieuwing toe. De revisie is nodig om de roltrappen opnieuw jaren goed te laten meedraaien.

De revisie was al langer nodig. Maar de wisselstukken vinden was erg moeilijk. De oorspronkelijke fabrikant van de roltrappen bestaat niet meer. Dat zorgde ervoor dat diverse wisselstukken moeilijk verkrijgbaar zijn of niet langer worden geproduceerd. Ook corona zorgde voor vertraging omdat sommige grondstoffen opeens schaars werden. Ondertussen zijn alle benodigde onderdelen beschikbaar en kan de revisie starten.

Planning: Astrid komt eerst aan de beurt

Een tiental roltrappen in de premetrostations Astrid, Frederick Van Eeden, Schijnpoort, Sport en Handel worden vernieuwd. De vernieuwingsoperatie start op 13 september in station Astrid. Daar worden eerst drie roltrappen gereviseerd. Zodra deze klaar zijn, komen begin november nog twee andere roltrappen aan de beurt.

Begin november starten ook de werken in het premetrostation Frederick Van Eeden, perron richting Linkeroever. Daar wordt in eerste instantie één roltrap vernieuwd. Het is de bedoeling dat de roltrappenrevisie in Astrid en Frederick Van Eeden eind 2021 klaar is.

In Schijnpoort, Sport en Handel starten de werken begin volgend jaar, de planning wordt in detail opgemaakt in de komende maanden. Over twee jaar moet de hele verjongingsoperatie in de vijf premetrostations achter de rug zijn. Op termijn zullen ook roltrappen in andere premetrostations een revisie ondergaan. De timing voor de roltrappen Groenplaats zal pas later worden bepaald in functie van de totale renovatie van het station. De twee roltrappen die er deze zomer problemen vertoonden, konden eind augustus al worden hersteld.   

Hinder voor reizigers zo klein mogelijk

De werfzones rondom de roltrappen worden afgeschermd van het reizigersgedeelte. Er wordt ook de nodige signalisatie voorzien om de reizigers door de stations te begeleiden. De vaste trappen blijven steeds toegankelijk en, op een enkele uitzondering na (station Frederick Van Eeden), zal er steeds een stijgende roltrap beschikbaar zijn. Ook de liften blijven gewoon toegankelijk. 

Contacteer ons
Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks een of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 36 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar circa 11 miljoen ritten. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grootste werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.