De Lijn start werken aan busstation Brussel Noord

Eenvoudiger en gebruiksvriendelijker busstation met meer wachtcomfort voor de reizigers

Vanmorgen zijn de infrastructuurwerken aan het busstation Brussel-Noord van start gegaan. De Lijn voert de aanpassingen door met het oog op meer comfort voor de busgebruikers. Het busstation wordt overzichtelijker, beter toegankelijk en veiliger, wat zowel voor de reizigers als voor de buschauffeurs een verbetering betekent. Voor de werken is een periode van 3 maanden uitgetrokken. Het busstation blijft al die tijd in gebruik, al moeten reizigers er wel rekening mee houden dat sommige buslijnen tijdelijk aan een ander perron stoppen. Voor de infrastructuuraanpassingen en het plaatsen van schuilhuisjes is een budget van ongeveer 215.000 euro voorzien

 

Meer wachtcomfort en veilig toegankelijke busperrons

Sinds enige tijd stappen reizigers in en uit de bus aan twee perrons op het Noordplein aan de zijkant van het station (kant Rogier). Deze plek ligt vlakbij de ingang naar het treinstation en de loketten van De Lijn eronder. Dit busstation krijgt nu een flinke remake. Zo worden ter hoogte van de instaphalte 4 schuilhuisjes geplaatst om de reizigers te beschutten tegen barre weersomstandigheden. Perrons worden heraangelegd en verlaagd, wat het in- en uitstappen vergemakkelijkt. Ook de busbaan wordt aangepakt en krijgt onder meer een nieuw wegdek. Duidelijke signalisatie en digitale schermen met realtime reisinformatie zullen de reizigers informeren over waar en wanneer hun bus komt. De kosten voor de infrastructuuraanpassingen en het plaatsen van de schuilhuisjes bedragen samen ongeveer 215.000 euro.

 

Wijzigingen voor de reizigers

Tijdens de werken blijft het busstation in gebruik. Wel kan het zijn dat buslijnen tijdelijk aan een ander busperron stoppen. Zo wordt perron 9 opgebroken om er een tijdelijke busbaan aan te leggen. Dat betekent dat de buslijnen 250-251-260-460-461 die nu stoppen aan perron 9, tijdens de werken stoppen aan perron 8.
Ook de doorgang voor voetgangers over het perron richting Rogier zal tijdens de werken niet bruikbaar zijn. Als alternatief wordt een veilig en duidelijk afgebakend wandelpad langs de werfzone voorzien.

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.