De Lijn stelt keerlus Eksterlaar buiten gebruik en past aanbod aan

De Lijn stelt keerlus Eksterlaar buiten gebruik en past aanbod aan

Vanaf maandag 7 november herschikt De Lijn in Antwerpen het tramaanbod. De keerlus Eksterlaar die end-of-life is, wordt buiten gebruik gesteld, waardoor tramlijnen 4 en 9 worden aangepast. Monitoring wijst uit dat nog veel langer gebruik maken van deze keerlus veiligheidsrisico’s met zich zou meebrengen. Daarnaast wordt de frequentie op een aantal Antwerpse tramlijnen ook tijdelijk licht verlaagd. Door personeelstekort vielen de voorbije tijd dagelijks ritten weg. Door deze tijdelijke frequentieverlaging kan de betrouwbaarheid van de dienstverlening voor de reizigers terug verhoogd worden. De frequentieverlaging wordt doorgevoerd tot het begin van de Kerstvakantie. ​ Reizigers vinden vanaf 17 oktober meer informatie in de routeplanner. Daar kunnen ze dan hun reis uitstippelen.

Keerlus Eksterlaar

De huidige keerlus ter hoogte van de halte Eksterlaar (Dascottelei) is end-of-life. Daarom komt er een nieuwe keerlus die door de Drakenhoflaan, de Gitschotellei en de Boekenberglei zal lopen. De Lijn monitort de toestand van haar infrastructuur regelmatig. ​ Monitoring van de keerlus Eksterlaar wees recent uit dat de keerlus versleten is en dat nog veel langer gebruik ervan blijven maken veiligheidsrisico’s met zich zou meebrengen. Daarom heeft De Lijn beslist om de keerlus nu buiten gebruik te stellen vanaf 7 november 2022. De werken aan de nieuwe keerlus zullen naar alle verwachting in 2023 beginnen.

Door een historische investeringsachterstand zijn delen van het Antwerpse spoornetwerk op het einde van hun levensduur en dringend aan vernieuwing toe. Minister van Mobiliteit, Lydia Peeters, voorziet daarom voor 2022 een budget van 35 miljoen euro tramspoorvernieuwingen in Antwerpen. In 2023 zal het budget voor tramspoorvernieuwingen in Antwerpen uitkomen op 36,5 miljoen euro.

Impact op tramlijnen 9 en 4

Tramlijn 9 P&R Linkeroever – Eksterlaar maakt vandaag de ommekeer aan de keerlus Eksterlaar. Dat zal vanaf 7 november niet meer kunnen. Tramlijn 4 Hoboken – Groenplaats - Silsburg rijdt vandaag voorbij Eksterlaar nog verder naar eindhalte Silsburg.

Tramlijn 9 rijdt over een flink gedeelte van haar traject ondergronds in de premetrokokers. Tramlijn 9 is dus een dragende, snellere lijn van het Antwerpse tramnetwerk. De Lijn heeft er daarom voor gekozen om na buitengebruikstelling van de keerlus Eksterlaar tramlijn 9 te laten doorrijden tot Silsburg, en tramlijn 4, die volledig bovengronds rijdt, in te korten tot aan de halte Berchem Station.

Reizigers op lijn 4, komende uit richting Silsburg, zullen geen rechtstreekse verbinding meer hebben met de omgeving van de Lange Leemstraat en de Nationale Bank. Ze kunnen deze verplaatsing blijven maken door een overstap aan Berchem Station of premetrostation Opera.

Aanwervingen chauffeurs

Door de krapte op de arbeidsmarkt heeft De Lijn in Antwerpen al een tijdje een tekort aan bus- en tramchauffeurs. ​ Voor de zomer startte een brede rekruteringscampagne in Antwerpen om extra chauffeurs te kunnen aanwerven en te kunnen klaarstomen om als chauffeur aan de slag te gaan. De volgehouden rekruteringsinspanningen leveren resultaten op. Alleen vergt het aanwerven en daarna opleiden van nieuwe chauffeurs een zekere doorlooptijd. Het tekort aan chauffeurs is momenteel dus nog niet volledig aangevuld.

Aanbodaanpassingen Antwerpse tramlijnen

Door dit chauffeurstekort moesten de voorbije tijd ad hoc ritten geschrapt worden. Dit heeft een grote impact op de betrouwbaarheid van de dienstverlening. Daarom heeft De Lijn nu beslist om tijdelijk de frequentie van een aantal Antwerpse tramlijnen licht te verlagen. De impact van deze frequentieverlaging per tramlijn is onderaan dit persbericht terug te vinden. Deze aanpassing is tijdelijk. Tijdens de Kerstvakantie wordt de normale vakantiedienstregeling terug gereden, vanaf maandag 9 januari 2023 wordt de normale schooldienstregeling terug gereden.

De Lijn beseft dat dit voor de reiziger ongemak met zich mee kan brengen wanneer hij of zij soms langer op een tram moet wachten. Deze frequentievermindering laat echter toe om met het beschikbare personeel de geplande dienstregeling effectief uit te voeren. De wachtende reiziger krijgt zo veel meer zekerheid dat zijn of haar tram zal rijden.

Lijn 12 Centraal station – Sportpaleis

In de zomer van 2021 startten er werken op aan de tramsporen en de riolering in de Dambruggestraat en omgeving. Daardoor reed lijn 12 tijdelijk niet. Vanaf 9 januari 2023 zal tramlijn 12 Centraal station – Sportpaleis opnieuw het vertrouwde traject rijden aan een 10 minutenfrequentie.

Informatie voor de reiziger

Van 7 november tot 26 december wordt er voor volgende tramlijnen een lichte frequentieverlaging ingevoerd:

Lijn

Traject

Frequentie

1

P&R Luchtbal – Zuid

Spits: 12’

Dal: 15’

4

Hoboken – Groenenhoek

Spits: 12’

Dal: 15’

6

P&R Luchtbal – P&R Olympiade

Spits: 10’

Dal: 12’

7

Mortsel - Eilandje

Spits: 12’

Dal: 15’

8

P&R Wommelgem - Astrid

Spits: 12’

Dal: 15’

24

Silsburg - Havenhuis

Spits: 12’

Dal: 15’

Reizigers kunnen vanaf 17 oktober hun reis met het aangepaste aanbod uitstippelen met de routeplanner via de app of de website van De Lijn.

 

 

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.