De Lijn stelt Mechelse elektrische bussen voor

De Lijn start na de herfstvakantie met emissievrij openbaar vervoer in Mechelen. Zes aantrekkelijke, toegankelijke, emissievrije en stille midi elektrische bussen met een lengte van 8,5 m worden ingezet op stadslijnen in de maneblussersstad. Ze vertegenwoordigen een substantiële verbetering van het openbaar vervoer.

De indienstname van de 6 midi e-bussen in Mechelen past in het programma van De Lijn om tegen 2035 volledig emissievrij openbaar vervoer aan te bieden in heel Vlaanderen.

“Met deze spiksplinternieuwe e-bussen willen we het openbaar vervoer in Mechelen nog aantrekkelijker maken voor onze reizigers,” zegt Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn. “Net zoals bij onze andere e-bussen kunnen reizigers hun gsm opladen, kunnen ze op een extra-breed scherm actuele ritinformatie vinden, zitten ze op aangename stoelen bekleed met gerecycleerd leder en kunnen minder mobiele reizigers vlotter in- en uitstappen via de elektrisch bediende automatische oprijplaat. Maar ook aan de veiligheid van zowel reizigers als voetgangers en de chauffeur is gedacht. Zo beschikken de e-bussen over camera’s in plaats van spiegels en kan de chauffeur een beroep doen op moderne actieve en passieve veiligheidssystemen.”
“Hier hebben veel reizigers lang naar uitgekeken. Deze nieuwe bussen zetten eindelijk de deur open naar een nieuwe toekomst voor De Lijn in Mechelen”, zegt schepen van mobiliteit Alexander Vandersmissen. “Qua techniek, efficiëntie en rijcomfort zijn ze een enorme stap voorwaarts. Als we het gebruik van het openbaar vervoer willen stimuleren, dan kan dat alleen met een kwalitatieve en comfortabele vloot die onze burgers een meerwaarde biedt. We verwelkomen de bussen dan ook met open armen. Samen met de aanleg van heel wat toegankelijke bushaltes, de recente uitbreiding van het aantal busbanen en het inspelen op de noden van reizigers door bijvoorbeeld een buslijn naar Malinas of shoppingbiljetten voor De Lijn, willen we het openbaar vervoer in onze stad aantrekkelijker maken.”
“Het openbaar vervoer speelt een belangrijke rol om onze binnenstad bereikbaar en aantrekkelijker te maken,” zegt burgemeester Bart Somers. “Als toonaangevende centrumstad met 5 000 dagelijkse verplaatsingen via het openbaar vervoer hebben we hierin een belangrijke taak te volbrengen. We appreciëren de inspanningen van De Lijn, en kijken uit naar de verdere uitbouw van een performant openbaar vervoer.”

 

“Een robuust en klimaatvriendelijk openbaar vervoersnetwerk is essentieel in het werken aan een duurzame stad. Elektrische bussen stoten geen vervuilende uitlaatgassen uit, wat ten goede komt aan de luchtkwaliteit. Daarnaast zijn ze ook stil, waardoor we ook minder geluidsoverlast hebben. Kortom, deze elektrische bussen zijn een aanwinst voor onze stad als een duurzame vervoersoptie,” zegt schepen voor klimaat en milieu Patrick Princen.

De nieuwe midi e-bussen worden vooral ingezet op stadslijn 1, van Mechelen Station naar Sint-Libertus op Nekkerspoel. Ze zullen sporadisch ook andere stadslijnen bedienen. Hun thuishaven, de stelplaats aan de Elektriciteitsstraat, is intussen voorzien van de nodige laadinfrastructuur.

Op zondag 3 november kan de bevolking kennis maken met deze nieuwe elektrische bussen. Hierover zal nog uitvoerig gecommuniceerd worden.

 

Foto header: © Fons S’Jegers Photography

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.