De Lijn stopt met magneetkaarten

Cash komt niet terug op tram en bus

Vanaf 1 juli zal het niet langer mogelijk zijn om de alom bekende magnetische vervoerbewijzen nog te gebruiken op de bussen en trams van De Lijn. Overigens komt ook cash niet meer terug als betaalmiddel op de voertuigen.

De Lijn moderniseert en vergroent, en daar horen de kartonnen vervoerbewijzen met magneetstrip niet langer bij. Ook de ontwaardingstoestellen zijn verouderd. Daarom worden beiden vanaf 1 juli 2020 niet langer gebruikt. De toestellen worden verwijderd op alle bussen en trams. Met een tijdelijke uitzondering voor de Kusttram. Daar blijven de magneetkaarten en ontwaardingstoestellen nog in gebruik tot 30 september 2020.

Wie nog over magneetkaarten beschikt, kan die omruilen tot 30 september 2020 in de Lijnwinkels, voorverkooppunten én online. Er wordt geen geld terugbetaald. Alle info hierover staat te lezen op onze website: https://www.delijn.be/nl/vervoerbewijzen/omruilactie/

Ook cash betalen op trams en bussen is al enige tijd niet meer mogelijk. Aanvankelijk was de stopzetting van cash op de voertuigen van De Lijn gepland voor later op het jaar, maar door de corona-epidemie kwam deze maatregel er eerder. Het is al sinds maart niet meer mogelijk om met cash geld te betalen op de bussen en trams.  

Ondanks het verdwijnen van de magneetkaart is er alleszins geen gebrek aan keuzemogelijkheden om een vervoerbewijs te kopen. Vervoerbewijzen kunnen worden aangeschaft voorafgaand aan de rit in een Lijnwinkel of ander verkooppunt, aan de ticketautomaat, per sms (4884), via de app, via internet, of via contactloos betalen met een bankkaart (voorlopig enkel op de trams). Meer info vind je op onze website: https://www.delijn.be/nl/vervoerbewijzen/verkooppunten/

   

 

Share

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.