De Lijn trekt streep onder klassieke dieselbussen

Vanaf 2019 alleen nog bussen met groene aandrijving

De Lijn koopt vanaf 2019 alleen nog bussen met een alternatieve aandrijving, op voorwaarde dat de technologie op punt staat. Het gaat om hybride bussen, bussen op waterstof en op elektriciteit. Dit betekent het einde van de klassieke dieselbus. Met de beslissing wil de raad van bestuur van de vervoermaatschappij de vloot versneld vergroenen en ervoor zorgen dat tegen 2025 alleen nog groene bussen in stedelijke omgevingen rijden. 

 

‘Al veel Vlaamse expertise met duurzame technologieën’

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts:

‘Deze regeerperiode bestellen we meer nieuwe bussen en trams dan ooit. Zo halen we de meest vervuilende modellen versneld uit het straatbeeld en bereiden we de omslag voor naar een volledig vergroende vloot. Met De Lijn nemen we het voortouw en maken we het openbaar vervoer nog aantrekkelijker. Onze Vlaamse busbouwers hebben trouwens al veel expertise opgebouwd met duurzame technologieën.’ 

 

Bestelling 340 bussen van 2017 tot en met 2019

Om de oudste dieselbussen met vervuilende motoren zo snel mogelijk te vervangen door schonere exemplaren, start in september de voorbereiding van een bestelling van circa 220 bussen voor de periode 2017-2018. De hybride bussen hiervan zullen in stedelijke omgevingen rijden, de moderne dieselbussen komen in de plaats van de oudste exemplaren op streeklijnen. Dat komt doordat hybride bussen nog niet rendabel zijn op streeklijnen. In de loop van 2018 verschijnen de eerste bussen hiervan in het straatbeeld. In 2019 volgt een bestelling voor 120 hybride en/of elektrische bussen, te leveren in 2020 en 2021.

Daarnaast wordt in 2017 in enkele steden een project met volledig elektrische bussen in de steigers gezet. Het Klimaatfonds van de Vlaamse overheid zorgt voor extra middelen voor de versnelde vergroening.

 

Nieuwe hybride bussen moeten ook elektrisch kunnen rijden

De toekomstige hybride bussen moeten ook volledig elektrisch kunnen rijden in stadskernen. Zo kunnen de aanvoerlijnen vanuit de streek zonder uitstoot in de steden rondrijden. Daarbuiten rijden ze hybride, dat betekent met een mix van batterijen en een dieselmotor. Omdat ze remenergie recupereren, zijn hybride bussen tot een kwart stiller en zuiniger. Bijgevolg stoten ze ook minder schadelijke stoffen uit.

 

Alleen nog groene aandrijvingen vanaf 2019

Vanaf 2019 zal De Lijn uitsluitend bussen met een groene aandrijving bestellen waarvan de technologie op punt staat. Het gaat om bussen met een hybride aandrijving, op waterstof en elektriciteit. Voor privé-exploitanten die meedingen naar een aanbesteding, wordt de inzet van bussen met een groene aandrijving een belangrijk criterium. De vervoermaatschappij heeft 217 hybride bussen, dat is de grootste vloot van de Benelux. Daarnaast heeft ze 5 waterstofbussen in Antwerpen en 3 elektrische bussen in Brugge.

 

Contacteer ons
Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.