De Lijn veilt 2 oude PCC-trams

PCC’s maken plaats voor Albatrostrams

Vrijdag 26 mei 2017 — Wie altijd al een tram heeft willen kopen, heeft een buitenkansje: De Lijn veilt 2 PCC-trams uit Antwerpen. Tegen het einde van de zomer moeten 25 afgeschreven PCC’s verdwijnen om plaats te maken voor 14 nieuwe Albatrostrams. De online veiling start op 1 juni en loopt tot en met 12 juni. Bieden kan via www.vavato.com.

 

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts:

‘De oude PCC-trams maken plaats voor toegankelijkere en comfortabelere Albatrostrams. Het verdwijnen van de PCC-trams uit het Antwerpse straatbeeld gaat niet onopgemerkt voorbij. Liefhebbers, verzamelaars en andere geïnteresseerden krijgen nu de unieke kans om een stuk erfgoed op de kop te tikken.’

 

Laatste PCC in 2023 met pensioen

In totaal moeten 25 afgeschreven PCC-trams uit de 3 stelplaatsen wijken voor 14 Albatrostrams, die na de zomer naar Antwerpen komen. Een Albatros meet 42 meter en biedt ruim 3 keer meer reizigersplaatsen (249) dan een PCC (75). Daarnaast is hij ook veel comfortabeler en beter toegankelijk dan een PCC, die geen lage vloer heeft. Volgend jaar gaan nog eens een twintigtal Antwerpse PCC’s uit dienst. Als De Lijn eind mei 146 lagevoertrams kan bestellen, gaat de laatste gereviseerde PCC in 2023 met pensioen.

 

32 vierkante meter

Een geïnteresseerde koper heeft best wat plaats: een PCC-tram weegt 16 ton en heeft een oppervlakte van 32 vierkante meter (B x H x L: 2,2 m x 3,5 m x 14,5 m). Het transport is voor rekening van de koper. Geïnteresseerden kunnen de trams na afspraak op 8 juni bezichtigen in de stelplaats in Hoboken.

Is er meer vraag naar trams, dan stelt De Lijn extra PCC’s te koop. Als er geen kopers zijn, worden de  PCC’s gerecycleerd via een schroothandelaar. Voor de veiling werkt De Lijn samen met het online veilinghuis Vavato uit Sint-Niklaas. Dat heeft ervaring met o.a. oldtimers. 

 

1,2 miljard investeringen in 1 legislatuur

Met ruim 1,2 miljard investeringen voor een beter openbaar vervoer zal voor het eerst de kaap van 1 miljard in dezelfde legislatuur overschreden worden. Vanaf nu tot het einde van de legislatuur gaat er nog 816 miljoen euro naar de aankoop van bussen en trams en verbeterde infrastructuur (groene stelplaatsen, tramverlengingen, doorstromingsmaatregelen en vernieuwde stationsomgevingen).

Van 2014 tot en met 2019 bestelt De Lijn 700 nieuwe bussen en 138 trams. In Antwerpen en Gent hebben die gezorgd voor bijna 15 000 extra plaatsen in de spits, een stijging met 35 procent. Daarnaast wordt gewerkt aan nieuwe verbindingen als Noorderlijn in Antwerpen, het Brabantnet in de Vlaamse rand en het Spartacusproject in Limburg.

Een van de 2 geveilde PCC-trams.
Een van de 2 geveilde PCC-trams.
Een van de 2 geveilde PCC-trams.
Een van de 2 geveilde PCC-trams.