De Lijn vernieuwt roltrappen in metrostation Handel: werken lopen tot eind juni

Vernieuwing maakt deel uit van een bredere verjonging van de roltrapinfrastructuur in de Antwerpse metro: raamcontract voor 36 bijkomende nieuwe roltrappen afgesloten

De Lijn blijft investeren in een veilige en comfortabele dienstverlening voor haar reizigers. In het kader van de structurele vernieuwing van de roltrappen in de Antwerpse metrostations, zijn recent ook in metrostation Handel werken opgestart. Daar komen drie nieuwe roltrappen in de plaats van verouderde exemplaren. De werken, die sinds 24 maart aan de gang zijn, zullen naar verwachting duren tot eind juni. Tijdens deze periode blijft het station toegankelijk, al kan de doorgang tijdelijk wat beperkter zijn.

De Lijn investeert verder in nieuwe roltrappen. Ook metrostation Handel krijgt drie nieuwe exemplaren. Het gaat hier om de twee buitenste roltrappen en de stijgende roltrap naar het perron richting metrostation Elisabeth. De werken zijn op 24 maart opgestart en zullen volgens planning tot eind juni duren. Tijdens de werken zullen reizigers enige hinder ondervinden door de beperkte toegang, maar de dienstverlening blijft verzekerd.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Annick De Ridder: “Zowat elke Antwerpenaar is ondertussen al eens geconfronteerd geweest met uitvallende roltrappen in de metro’s. Dat is frustrerend, maar we zetten dan ook volop in op de vernieuwing van de roltrappen. In totaal gaat het over 101 roltrappen in 12 stations. De oudste installaties – vaak meer dan een kwarteeuw oud – worden prioritair aangepakt en vernieuwd.”

Een stand van zaken van de lopende werven:

  • Sport: 3 nieuwe roltrappen, reeds in gebruik.
  • Schijnpoort: 2 nieuwe roltrappen, werf zit in de eindfase.
  • Elisabeth: 3 nieuwe roltrappen, werf zit in de eindfase.
  • Meir: 15 nieuwe roltrappen, een eerste deel wordt eind april opgeleverd. De oplevering van het tweede deel is voorzien tegen eind november.
  • Handel: 3 nieuwe roltrappen, oplevering voorzien rond eind juni.

De Lijn heeft een raamcontract afgesloten voor de levering van 36 bijkomende roltrappen, bovenop de 26 die hierboven vermeld zijn.

De komende maanden wordt de planning duidelijk voor de start van de werf aan station Diamant, waar 12 nieuwe roltrappen zullen worden geïnstalleerd die binnen het nieuwe raamcontract besteld zullen worden. Ook voor station Plantin worden er al 8 nieuwe trappen vastgelegd. De verdere invulling van de nieuwe bestelling volgt later.

Wat betreft station Groenplaats is de volledige vervanging voorzien bij de grondige renovatie van het station vanaf midden '26 en de heraanleg van de Groenplaats zelf vanaf 2027. In tussentijd doen we er alles aan om de roltrappen werkend te houden door de inzet van wisselstukken. De Lijn en haar onderhoudspartners houden dit station goed in de gaten.

 

Share

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.