De Lijn vernieuwt traminfrastructuur in Belgiëlei

De Lijn vernieuwt traminfrastructuur in Belgiëlei

Antwerpen - Eind maart start De Lijn met het tweede gedeelte van de vernieuwing van de traminfrastructuur in de Belgiëlei. De zone tussen de halte Lange Leemstraat en de ingang/uitgang premetro wordt aangepakt. Zowel sporen als wissels worden vernieuwd. Deze werken verlopen in 3 fases en zullen eind 2023 klaar zijn.

De Lijn vernieuwt haar infrastructuur, zowel om de veiligheid te verzekeren van haar reizigers en de andere weggebruikers, als voor het comfort en de betrouwbaarheid van het tramverkeer. De vernieuwingswerken in de Belgiëlei verlopen in twee delen, gezien de Belgiëlei een lange en druk gebruikte as is. Op deze manier kan de hinder beter worden gespreid. Het eerste deel werd uitgevoerd in 2020. Toen werden de tramsporen en de kruisingen Haringrodestraat en Isabellalei met de Belgiëlei vernieuwd. Vanaf 27 maart starten de werken aan het gedeelte tussen kruispunt Lange Leemstraat en de ingang/uitgang van de premetro. De oude tramsporen en tramwissels worden volledig uitgebroken en vervangen door nieuwe,” aldus Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken.


​De werken worden uitgevoerd in drie fases en worden gespreid over evenveel zones. Enkel in fase 2 zal de tram gedurende enkele dagen niet over de Belgiëlei kunnen rijden. In de andere fases blijven de tramlijnen 2, 6 en 15 het gebruikelijke traject bedienen. In de werfzone rijden de trams beurtelings over één spoor en met aangepaste snelheid. Buslijnen 17 en 191 rijden in beide richtingen. Onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden (vb. slecht weer) zullen de werken in november dit jaar voltooid zijn.

  • Fase 1 (27 maart - 25 juni 2023): in elke rijrichting wordt een rijstrook afgesloten. Ook de doorsteek aan de Charlottalei gaat dicht. Er wordt een keerlus voorzien voor het verkeer evenals een aparte voetgangersoversteek. De tram blijft gewoon rijden.
  • Fase 2 (26 juni – 8 september 2023): volledige afsluiting van de straat in beide richtingen. De tram blijft rijden, met uitzondering van één weekend. Er is tijdens deze fase een omleiding voorzien voor de bussen. In het verlengde weekend van 8 juli tot en met 11 zullen geen trams kunnen rijden op de Belgiëlei. Dit heeft een impact op de tramlijnen 2, 4, 6, 7 en 15.
  • Fase 3 (9 september – 24 november 2023): de straat is terug volledig open voor het verkeer. De haltes Lange Leemstraat worden afgesloten. Er worden tijdelijke haltes voorzien in de onmiddellijke nabijheid.

De omwonenden en handelaars van de betreffende zones worden telkens ingelicht via brieven. Voetgangers ondervinden beperkte hinder van de werken, de voetpaden blijven steeds toegankelijk. Wanneer er gewerkt wordt op een voetgangersoversteek zal er een tijdelijke oversteek voorzien worden op een alternatieve plaats in de omgeving. Afhankelijk van waar er gewerkt wordt, volgen fietsers een plaatselijke omleiding. Ook voor het gemotoriseerde verkeer worden er omleidingen voorzien.

Meer info op de website van De Lijn: delijn.be/nl/nieuws/antwerpen-belgielei/

​ ​

 

 

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.