De Lijn verplaatst haltes aan Brussel Noord vanaf maandag 26 november

De Lijn verplaatst haltes aan Brussel Noord vanaf maandag 26 november

Veiliger haltes voor reizigers in de buurt van station

De Lijn verplaatst vanaf maandag 26 november de begin- en eindhalte van 30 buslijnen naar Brussel Noord. Door de ingreep moeten reizigers niet meer passeren op het ondergrondse niveau van het station. Daar is veel overlast door transmigranten in de vorm van afval, uitwerpselen en geïmproviseerde slaapplaatsen. De vervoermaatschappij grijpt zelf in omdat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (BHG) de overlast niet heeft aangepakt. Vorige week vrijdag had De Lijn het gewest daarvoor nog een week de tijd gegeven.

 

“Verplaatsen haltes is tijdelijke maatregel”

Directeur-generaal Roger Kesteloot:

“Jammer genoeg heeft het BHG de overlast aan Brussel Noord niet aangepakt, zoals we vorige week nogmaals gevraagd hebben. Een overeenkomst met het BHG uit 1995 maakt duidelijk dat het gewest hier zijn verantwoordelijkheid moet opnemen. In het belang van onze reizigers en medewerkers hebben we daarom beslist om in te grijpen. Als tijdelijke maatregel verplaatsen we de begin- en eindhalte van 30 buslijnen tot vlakbij het station, in plaats van eronder. Zo moeten de reizigers niet meer naar niveau -1 waar veel overlast is door transmigranten. We betreuren dat de overstap van de bus op de trein hierdoor wat minder makkelijk wordt en blijven streven naar een structurele oplossing. Dit omvat zowel een aanpak van de overlast als de goedkeuring van onze bouwaanvraag voor een nieuwe terminal aan Brussel Noord.”

Tijdelijke haltes aan zijkant station en op Rogierplein

29 buslijnen naar Brussel Noord zetten vanaf maandag 26 november mensen vlakbij het station af. Dit gebeurt voor het gebouw van BNP Paribas, aan de zijkant van het station (Noordplein - Vooruitgangstraat). De vertrekhalte verschuift naar het vlakbij gelegen Rogierplein. Bus 471 komt aan en vertrekt op dezelfde plek als anders (zijkant station, Solvayplein).

Ook de Lijnwinkel op de ondergrondse verdieping van het station sluit tijdelijk de deuren. Als alternatief versterkt De Lijn haar loketten in Aalst, Leuven en de stelplaatsen van Dilbeek en Grimbergen.

 

Contractuele verplichtingen BHG

Een overeenkomst uit 1995 tussen het BHG en De Lijn lijst een aantal wederzijdse verplichtingen op . Artikel 3 stipuleert dat ‘de algemeen gangbare normen inzake beveiliging, verlichting, verwarming, onderhoud en netheid moeten worden gerespecteerd door het BHG’. Toenmalig Brussels staatssecretaris Eric André (MR) ondertekende het contract namens het BHG. Dit contract werd niet herroepen.

 

Overlast op niveau -1

Op de ondergrondse verdieping van het Noordstation zijn acht perrons waar dertig buslijnen van De Lijn hun eindhalte hebben en de chauffeurs normaliter pauzeren. Daar verblijven ook veel transmigranten, die er door de koude hun toevlucht zoeken in plaats van in het Maximiliaanpark. Dit zorgt voor overlast in de vorm van afval, uitwerpselen en geïmproviseerde slaapplaatsen.

Contacteer ons
Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.