De Lijn vervoert iedereen feestelijk en veilig naar 2025

Feestbussen De Lijn staan weer klaar

Grootse plannen voor een spetterend eindejaar? Maak je vooral geen zorgen over vervoer en parkeergelegenheid want De Lijn staat ook dit jaar opnieuw paraat om reizigers en feestvierders in heel Vlaanderen voordelig en in alle veiligheid naar hun bestemming te brengen. En dit de hele nacht lang, jawel! Het vervoeraanbod is vanaf vandaag, maandag 2 december, te raadplegen via onze website.

Elk jaar opnieuw zetten honderden medewerkers van De Lijn zich in om tijdens oudejaarsavond en nieuwjaarsdag de feestvierders per bus en tram veilig naar hun bestemming te brengen. Ook dit jaar kun je weer op de feestbussen en -trams van De Lijn rekenen. Ze rijden de hele nacht lang. Zo kan iedereen volop genieten van alle festiviteiten, én het nieuwe jaar niet enkel feestelijk maar vooral ook veilig en onbezorgd inzetten.

Vlaams minister van Mobiliteit Annick De Ridder:
"Als Vlaams minister van Mobiliteit vind ik het essentieel dat openbaar vervoer toegankelijk en bereikbaar is voor iedereen, en dat geldt zeker tijdens de feestperiode. Daarom zorgt De Lijn ook dit jaar voor een speciaal vervoeraanbod tijdens oudejaarsnacht en nieuwjaarsdag. Sommige lijnen volgen hun vertrouwde traject, terwijl andere speciaal zijn aangepast aan de festiviteiten. Zo maken we het mogelijk voor iedereen om veilig en zorgeloos van de feestvreugde te genieten."
Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn:
“Tijdens de feestdagen zetten opnieuw talloze collega’s zich in om ervoor te zorgen dat niemand thuis hoeft te blijven tijdens de feestdagen. Ze zijn met honderden, onze chauffeurs maar ook dispatchers, technici, lijncontroleurs en interventieploegen die hun feestelijkheden in eigen kring op een laag pitje zetten om dit allemaal mogelijk maken voor de reiziger. Dat getuigt van pure passie”. ​

Goedkoop ticket of gratis

Voor de prijs van 2,5 euro koop je het speciale oudejaarsticket24, dat heel de nacht onbeperkt geldig is. Dit speciale ticket is geldig op al onze bus- en tramlijnen, en dit vanaf 31 december 2024 om 18 uur tot de dag erna, 1 januari 2025, 23.59 uur. Het oudejaarstickets24 is te koop via de gebruikelijke verkoopkanalen, ook per app en sms. Ook gebruikers van het Flexvervoer kunnen van dit speciale ticket gebruik maken. De Hoppincentrale blijft overigens ook tijdens de eindejaarsperiode gewoon bereikbaar.

De gebruikelijke vervoerbewijzen zijn eveneens geldig (tickets, rittenkaarten, abonnementen), al is het speciale oudejaarsticket24 uiteraard ook een voordelige optie.

Er hoeft ook niet overal te worden betaald, want diverse provincies, steden en gemeenten trakteren gul op gratis eindejaarvervoer. Zo kunnen de Limburgers opnieuw zonder betalen meerijden, want de Provincie Limburg neemt, samen met een aantal lokale steden en gemeenten, ook deze keer de kosten van het eindejaarsvervoer op zich. En ook in de provincie Antwerpen moeten reizigers niet betalen dankzij de financiële tussenkomst van verschillende steden en gemeentes.

Meer info vind je hier op de website van De Lijn en in de app.

Kersttrams

Uitzonderlijk rijden er dit jaar geen nostalgische kersttrams in Gent, Antwerpen of aan de kust. De reden hiervoor is dat De Lijn en de erfgoedverenigingen sinds de tramjubilea in Gent (2024) en Antwerpen (2023) werken aan een vernieuwd, robuust kader voor rijdende erfgoedtrams op het netwerk. De veiligheid van zowel reizigers, vrijwillige medewerkers en andere weggebruikers staat daarin centraal.

Overzicht aanbood eindejaar

Antwerpen

In de provincie Antwerpen kan je zorgeloos genieten van de eindejaarsfeesten dankzij 24 feestlijnen verspreid over de hele provincie. In de stad rijden er bovendien ook nog 5 tramlijnen. In de stad vindt het grote vuurwerk plaats. Uit veiligheidsoverwegingen sluit daarom het metrostation Groenplaats tijdens de nacht van 31 december 2024 op 1 januari 2025, en dit enkel van 23 uur tot 2 uur. Tijdens deze uren reis je dus best via metrostation Meir, waar dezelfde tramlijnen stoppen. Dankzij de financiële tussenkomst door verschillende steden en gemeenten reis je gratis. Hiervoor moeten reizigers wel een gratis vervoerbewijs aanvragen via de website van de deelnemende gemeenten.

Raadpleeg het volledige eindejaarsaanbod via onze website of in onze app.

Limburg

In Limburg werd weer een stevig oudejaarsaanbod uitgebouwd. Meerijden met de 19 feestbussen kan bovendien met een gratis vervoerbewijs! Naar goede jaarlijkse gewoonte werd dit mogelijk gemaakt dankzij een gulle financiële tussenkomst van de Provincie Limburg. Ook verschillende steden en gemeentes deden weer een duit in het zakje. Het gratis vervoerbewijs kan online worden aangevraagd. Het ticket is geldig op alle bussen, ook buiten de deelnemende gemeentes. ​

Raadpleeg het volledige eindejaarsaanbod via onze website of in onze app.

Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen reis je de hele nacht dankzij 27 feestlijnen. Het feestaanbod concentreert zich vooral in en rond Gent, Waasland en Dender. Vanuit Gent rijden er 12 feestbussen heen en terug. Ook de tramlijnen T1 en T2 staan in voor het nachtelijke feestvervoer. In het Waasland zijn het er 7 feestlijnen, met Sint-Niklaas als belangrijkste overstappunt. In de regio Dender rijden er 8 feestlijnen. Hier geldt Aalst als knooppunt voor de verschillende lijnen.

Raadpleeg het volledige eindejaarsaanbod via onze website of in onze app

Vlaams-Brabant

In Vlaams-Brabant reis je de hele nacht dankzij vele feestlijnen. De regio Leuven-Hageland telt 18 feestbussen. ​

Raadpleeg het volledige eindejaarsaanbod via onze website of in onze app.

West-Vlaanderen

In West-Vlaanderen reis je zorgeloos dankzij de vertrouwde avondbediening. Daarvoor zorgen 19 buslijnen in de regio Brugge, Oostende en aan de kust. Tijdens oudejaarsnacht rijdt de Kusttram om het uur, en dit de hele nacht door. ​ ​

Raadpleeg het volledige eindejaarsaanbod via onze website of in onze app.

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.