De Lijn werkt samen met OTIV en CAF aan veiligere trams

De Lijn werkt samen met OTIV en CAF aan veiligere trams

Veiligheid in het verkeer staat altijd voorop bij De Lijn. Er wordt ingezet op allerlei acties die de veiligheid van het tramverkeer moeten verhogen: de constructie van de voertuigen zelf, signalisatie aan de tramkruisingen, bewustmakingscampagnes tijdens het zomerseizoen aan de Kust, opleiding van de chauffeurs, … In een project met OTIV en de trambouwer CAF, gaan we nog een stap verder. Er worden innovatieve en slimme systemen getest om de veiligheid van het tramverkeer nog te verbeteren.

Op de Kusttram, 's werelds langste tramlijn, zijn sensoren geïnstalleerd die alles om de tram heen registreren. De Kusttram is een ideale plek voor deze tests vanwege de verschillende verkeerssituaties waar hij doorheen rijdt, zoals stadscentra en drukke gebieden langs de kust.

“De technologie die zal worden getest combineert sensoren met data-analyse en artificiële intelligentie om de omgeving van de voertuigen te scannen. Ze toont en analyseert realtime het gedrag van bijvoorbeeld voetgangers, fietsers en wagens, kan zo mogelijke gevaren voorspellen en de ideale actie van de tram(bestuurder) aangeven. Samen met De Lijn zijn we zeer geïnteresseerd in deze technologie omdat veiligheid voor ons een topprioriteit is”, aldus de Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

Dankzij de samenwerking met OTIV, een start-up uit Gent, kan De Lijn nieuwe technologieën testen om de veiligheid en efficiëntie van haar trams te verbeteren.

Philippe Le Cerf, CIO van De Lijn: “Bij De Lijn staan we voortdurend open voor nieuwe ontwikkelingen in de tramsector, met veiligheid als absolute prioriteit. Onze samenwerking met OTIV biedt een uitstekende kans om gebruik te maken van AI-technologieën en onze kennis te vergroten om de veiligheid verder te verbeteren. Deze ervaringen zullen ons helpen bij toekomstige aanbestedingen, waarbij we streven naar de implementatie van een waarschuwingssysteem voor botsingen als ondersteuning voor onze chauffeurs op onze voertuigen.”

Het project begon in de zomer van 2023 en zal doorgaan tot na de volgende zomer. Op dit moment worden verschillende scenario's geëvalueerd om te zien hoe snel de sensoren gevaar kunnen detecteren en hoe de software kan helpen om de reactietijd van de chauffeur te verbeteren. In deze testfase verzamelen de sensoren gegevens zonder nu al directe feedback te geven aan de trambestuurder.

CAF (fabrikant van de Zeelijner) is bij dit project betrokken vanwege hun ervaring met het integreren van verschillende systemen.

Deze samenwerking is waardevol voor alle betrokken partijen. De Lijn, OTIV en CAF kunnen zo inzicht krijgen in hoe deze systemen kunnen helpen om incidenten te voorkomen. Voor OTIV bieden de resultaten van het project waardevolle informatie om hun technologieën verder te optimaliseren.

Sam De Smet, OTIV: “Samenwerken met De Lijn en CAF is een match made in heaven. De opportuniteit voor alle partijen om de waarde van onze innovaties te valideren, is van onschatbare waarde.”

Wie is OTIV?

​OTIV, een startup uit Gent, ontwikkelt assistentie- en autonome technologieën voor spoorvoertuigen. Het bedrijf heeft verschillende oplossingen die de veiligheid en efficiëntie in de spoorsector kunnen verbeteren. Het team van OTIV is blij met de kans om samen te werken met De Lijn en CAF en de waarde van hun innovaties te laten zien.

OTIV heeft momenteel 25 medewerkers en heeft verschillende prijzen gewonnen, waaronder de Rising Star Award van Deloitte's Fast50 en de erkenning als High Potential door Flanders Investment & Trade.

Sam De Smet OTIV

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.