De Lijn zet opnieuw een grote stap in emissievrij rijden

De Lijn zet opnieuw een grote stap in emissievrij rijden

Bestelling 44 nieuwe plugin hybride gelede bussen en upgrade van 280 hybrides naar e-hybrides

De Lijn zet vandaag (14 jul) een belangrijke stap in het emissievrij rijden in stedelijke gebieden. Vandaag keurde de raad van bestuur de bestelling goed van 44 nieuwe plugin hybride gelede bussen en gaf ze groen licht voor de upgrade van 280 hybrides naar e-hybride bussen. Dankzij hun grotere emissievrije autonomie zullen deze 324 e-hybride bussen een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in de steden die ze bedienen. 'Met de inzet van deze bussen zet De Lijn een volgende stap naar het emissievrij rijden in stadskernen, om uiteindelijk tegen 2035 het volledig Vlaams grondgebied met emissievrije bussen te bedienen', aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. Vlaams minister Peeters zet al sinds de start van de legislatuur in op de vergroening van VVM De Lijn. Naast de hybride e-bussen gebruikt minister Peeters ook 93 miljoen van haar relancemiddelen voor de vergroening van de vloot. Daarbij gaat het vooral over de aankoop van e-bussen en laadinfrastructuur.   

De eerste hybride bussen werden al in 2009 in de vloot van De Lijn opgenomen. Nu rijden er al 530 hybride bussen in eigen beheer van De Lijn in heel Vlaanderen. 'Het voordeel van een e-hybride ten aanzien van een hybride is de capaciteit van de batterijen', aldus minister Peeters. 'Bij een gewone hybride is deze capaciteit beperkt: de hybride vertrekt emissievrij uit stilstand en na ± 400 meter moet de dieselmotor aangeschakeld worden om de batterijen weer bij te laden. Bij een e-hybride is de capaciteit veel groter: afhankelijk van de reeks e-hybrides kunnen ze 15 tot 100 km ononderbroken elektrisch rijden.'

Groene stroom 

Met deze laatste beslissing beschikt De Lijn over 150 e-hybrides met een gemiddelde emissievrije autonomie van 15 km, 90 e-hybrides die 30 km ononderbroken emissievrij kunnen rijden en 84 gelede e-hybrides met een emissievrije actieradius van 100 km. ’s Nachts en waar mogelijk ook overdag worden de batterijen van deze bussen op stelplaatsen volgeladen met groene stroom. Dankzij hun EUR6-dieselmotor met roet- en fijnstoffilter kunnen ze ook tijdens het rijden buiten de stedelijke gebieden bijladen en zo elke dag meerdere emissievrije cycli rijden.  

Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: 

'We trekken in Vlaanderen volop de kaart van duurzame verplaatsingen.  Met deze vergroening dragen we meer dan ons steentje bij om de klimaatdoelstellingen waar te maken. Dit is een eerste maar grote stap om te komen tot emissievrij rijden in heel Vlaanderen met de focus op de stadskernen. Dankzij de financiering vanuit de Europese relancesteun zal de vlot sneller kunnen vergroenen. Dat betekent dat deze 324 e-hybrides binnen stedelijke gebieden veel langere afstanden elektrisch aankunnen, zodat de luchtkwaliteit in deze dichtbevolkte woongebieden er sterk zal op vooruit gaan.'

Het is geen toeval dat 234 van deze e-hybrides van het gelede type zijn. Directeur-generaal van De Lijn Ann Schoubs: 

'Op dit moment voldoet de emissievrije autonomie van gelede e-bussen nog niet aan de vereisten van het netwerk van De Lijn. Maar aangezien gelede bussen een belangrijk onderdeel van de vloot uitmaken, wil De Lijn nu al met een vergroeningsoplossing komen om de luchtkwaliteit zo snel mogelijk te verbeteren.'

De Lijn is de eerste OV-aanbieder die inzet op e-bussen met grote emissievrije autonomie. Deze innovatie wordt dan ook met grote belangstelling gevolgd door de collega’s in het buitenland en door de UITP, de internationale vereniging van openbare vervoerbedrijven. 

Contacteer ons
Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.