De Lijn zet vandaag belangrijke stap richting de broodnodige, nieuwe stelplaats voor Gent 

De Lijn is vandaag, 9 oktober, begonnen aan de voorbereidende werken voor de nieuwe bus- en tramstelplaats voor Gent. Voor er kan gestart worden met de bouw, moet het terrein worden vrijgemaakt en het grondwater gesaneerd. Met de eerste stap is vandaag begonnen: aannemers zijn gestart met de noodzakelijke kap- en rooiwerken van de bomen. Waar gebouwen, parkeerplaatsen en de aanrijdpaden moeten komen, verdwijnen de bomen. Er worden ook enkele bomen gerooid om de nodige grondwatersaneringswerken te kunnen uitvoeren. De site zal voor ongeveer de helft van de oppervlakte (groendaken meegeteld) onverhard blijven. Voor de bomen die verdwijnen, heeft De Lijn de nodige boscompensatie voorzien in Oost-Vlaanderen. ​ 

De werken konden starten nadat de politie het terrein ontruimd had, op vraag van de deurwaarder van De Lijn. De deurwaarder voert zo het vonnis van de vrederechter uit, die had de bezetters bevolen het terrein te verlaten. 

De nieuwe stelplaats is noodzakelijk om voor de stad Gent een goed openbaarvervoeraanbod te kunnen blijven garanderen met voldoende emissievrije bussen en trams.  

De Lijn bouwt in het noorden van Gent, dichtbij Wondelgem, een nieuwe stelplaats omdat de twee huidige stelplaatsen te klein geworden zijn. Er is geen ruimte meer voor nieuwe trams voor de verdere tramuitbreidingen in kader van GentSpoort. Ook voor de nieuwe elektrische bussen is er extra ruimte nodig: op de huidige sites kan De Lijn maar ongeveer de helft van de elektrische bussen die Gent nodig heeft, stallen. Bovendien vervalt de tijdelijke oplossing om bussen te parkeren onder de brug van de E17 in 2028 en is het dus hoogtijd om ook daarvoor een alternatief te hebben. ​ 

De nieuwe stelplaats wordt een zeer milieuvriendelijke en klimaatneutrale stelplaats met o.a.  

  • Groene buffers en wanden met streekeigen groen: bomen, hagen, bloemenweide 
  • Nestkasten voor vogels en vleermuizen op het terrein en twee faunatorens in de buurt van het terrein 
  • Drie grote waterbekkens, met ruimte voor amfibieën 
  • Nachtdieren-vriendelijke verlichting 
  • 18.000 m groendaken ​ 
  • Hemelwaterrecuperatie 
  • 1.500 zonnepanelen ​ 
  • … ​ 


Timing project?
 

De Lijn gaat nu al een deel van de definitieve omgevingsaanleg doen zodat de natuur zich daar al spontaan kan ontwikkelen voordat de effectieve bouw van de stelplaats aanvat. Er worden bijvoorbeeld nu al een aantal nestkasten aangelegd. De komende maanden zal het terrein gesaneerd worden. Het grondwater wordt via injecties gereinigd. Voor de sanering laat De Lijn zich bijstaan door OVAM en AECOM. De werken zullen verschillende maanden in beslag nemen. Tijdens deze periode van voorbereidende werken wordt het operationeel plan verder geconcretiseerd. Doel is om in het laatste kwartaal van 2025 te starten met de effectieve bouw. Onder voorbehoud van slecht weer of andere onvoorziene omstandigheden zou de stelplaats klaar zijn voor ingebruikname eind 2028. ​ 

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.