Dienstverlening blijft deels aangepast

De Lijn heeft het afgelopen jaar sterk ingezet op rekrutering en aanwerving. En dat met positief resultaat. Waar we het afgelopen jaar genoodzaakt waren om de dienstregeling structureel aan te passen omwille van personeelstekort, kunnen we nu op verschillende plaatsen de ritten opnieuw uitvoeren zoals voorzien. Enkel in de Vlaamse Ruit zal de dienstverlening helaas aangepast blijven.

De Lijn zoekt in de regio’s Antwerpen, Mechelen en Leuven nog altijd chauffeurs en technici. De Lijn wil een betrouwbaar aanbod aan de reiziger kunnen geven. Daarom blijft de dienstregeling er op sommige lijnen aangepast. We blijven onverminderd verder werken aan het aanwerven van nieuwe chauffeurs en technici om deze uitdaging aan te pakken. Zodra er voldoende personeel is, worden de ritten weer gegarandeerd.

Personeelstekort zet dienstverlening onder druk

Beroepschauffeurs en technische profielen zijn knelpuntberoepen. De zoektocht naar nieuwe chauffeurs en technici is ​ dan ook een aanzienlijke uitdaging, vooral in die regio’s waar de concurrentie groot is. Ondanks doorgedreven rekruteringsinspanningen is het personeelsbestand er nog niet op peil. Het blijft er lastig om elke dag voldoende mensen te kunnen inzetten, de reserves zijn er erg krap. En dat zet de dienstverlening al geruime tijd onder druk.

 

Betrouwbaarheid verhogen

De aanpassingen aan de dienstverlening laten toe om met het beschikbare personeel de geplande dienstregeling effectief uit te voeren. Zo verhogen we de betrouwbaarheid van de dienstverlening voor de reizigers. In plaats van elke ochtend te kijken wat wel en niet gereden wordt, is het vooraf duidelijk op welke ritten de reiziger kan rekenen. De Lijn beseft dat dit voor de reiziger ongemak veroorzaakt en excuseert zich hiervoor. De Lijn dankt haar passagiers voor hun begrip en geduld.

We zorgen er maximaal voor dat drukke lijnen en schoolritten wel gereden worden. Bovendien worden geannuleerde ritten ook zo veel mogelijk over de dag verdeeld. Op bepaalde routes met een frequent aanbod kan de frequentie enigszins worden verlaagd zonder dat dit aanzienlijke problemen veroorzaakt.

 

Communicatie

Meer informatie vind je op de website van De Lijn. Ritten die niet rijden, worden ook zo aangeduid in de routeplanner of de app. Het volledige overzicht vind je hier: https://www.delijn.be/nl/content/aangepaste-dienstverleningen/

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.