Dit jaar 3 keer meer hybride lijnbussen in Vlaanderen

Besparing 1,3 miljoen liter diesel

De Lijn heeft dinsdag in Leuven de eerste van 138 nieuwe hybride bussen in gebruik genomen. Daarmee verschijnt de grootste bestelling van hybride bussen ooit door De Lijn in het straatbeeld. Met 70 bussen zal Leuven de grootste hybride vloot van het land hebben. Dankzij de hybride bussen kan De Lijn elk jaar 1,3 miljoen liter diesel uitsparen. 

 

‘Schonere lucht en goedkoper’
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts: 

‘We blijven de vloot van De Lijn vernieuwen. Met deze investering in ultramoderne voertuigen die stiller, zuiniger en milieuvriendelijker zijn, hoop ik nog meer Vlamingen te verleiden om de positieve keuze voor het openbaar vervoer te maken. De reizigers krijgen meer comfort, de mensen op straat krijgen schonere lucht en de belastingbetalers sparen geld. Want met deze bussen hebben we elk jaar 1,3 miljoen liter diesel minder nodig. Dat allemaal dankzij Vlaams vernuft, ontwikkeld door onze eigen bedrijven.’

 

1 bus op 10 is hybride
Eind dit jaar zal de vervoermaatschappij 217 hybride bussen hebben, of 1 bus op 10. Door de nieuwe levering verdrievoudigt De Lijn haar hybride vloot en krijgt ze de grootste hybride vloot van de Benelux. De nieuwe hybride bussen zijn gebouwd in Vlaanderen. VDL Bus uit Roeselare levert 120 stadsbussen, Van Hool uit Lier 18 citybussen. Een stadsbus heeft plaats voor 95 mensen, een citybus voor 65. Het gaat om een investering van 43 miljoen euro. 

 

138 hybride bussen voor 6 steden
De 138 nieuwe hybride bussen zullen rijden op de stadsnetten van Antwerpen (32), Brugge en Oostende (33), Gent (30), Hasselt  (8) en Leuven (35). Momenteel rijden al 79 hybride bussen op de stadsnetten van Antwerpen (10), Gent (20), Brugge (5), Leuven (35) en Hasselt (9). Door de nieuwe levering verdubbelt het aantal hybride bussen in Vlaams-Brabant tot 70. Daarmee heeft de stad Leuven de grootste hybride busvloot van het land. 


3 keer stiller bij vertrek
Omdat een hybride dieselelektrische bus zijn vermogen uit twee krachtbronnen haalt, is hij tot 25 procent zuiniger en 3 keer stiller dan een gewone bus. Dat komt doordat hij wordt aangedreven door enerzijds een dieselmotor, en anderzijds een batterij voor de elektrische energie. De batterij slaat de energie op die vrijkomt bij het remmen, en geeft deze energie vrij bij het vertrek of wanneer de bus extra energie nodig heeft. De bussen zijn ook uitgerust met een stop & go-systeem, waardoor de motor niet draait als de bus stilstaat. Daardoor daalt het verbruik en stoot de bus niets uit bij stilstand. Als hij opnieuw vertrekt, doet hij dat de eerste 100 meter volledig op elektrische energie. 

Afhankelijk van het traject, de verkeersintensiteit en de rijstijl van de chauffeur verbruikt hij tot 25 procent minder en stoot hij ook minder schadelijke stoffen uit. Voor alle hybride bussen van De Lijn gaat het per jaar om een besparing van 1,3 miljoen liter diesel en een minderuitstoot van 3 500 ton CO2. Dat laatste is vergelijkbaar met de uitstoot van 1 355 auto’s (gerekend aan 15 000 kilometer per jaar).

 

85 % bussen toegankelijk voor rolstoelen
Na de instroom van de hybride bussen zal eind dit jaar 85 procent van de eigen bussen van De Lijn toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Momenteel is 68 procent van de bussen toegankelijk. Voor het toegankelijk maken van de haltes is De Lijn afhankelijk van de wegbeheerder, dit is de gemeente of het Vlaams gewest. Met de wegbeheerders wil De Lijn een actieplan voor toegankelijke haltes opmaken.

 

Contacteer ons
Jeroen Tiebout Woordvoerder, kabinet minister Weyts
Jeroen Tiebout Woordvoerder, kabinet minister Weyts
Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.