Door werken in het kader van de Oosterweelverbinding krijgt tramlijn 24 tijdens de daluren haar eindhalte aan het MAS vanaf 2 mei

Door werken in het kader van de Oosterweelverbinding krijgt tramlijn 24 tijdens de daluren haar eindhalte aan het MAS vanaf 2 mei

Door de werken aan de Oosterweelverbinding zal het scheepvaartverkeer voor langere tijd een andere route in de Antwerpse haven volgen. Dit zal ook een impact hebben op tramlijn 24 Silsburg – Havenhuis. Tijdens de spitsuren blijft lijn 24 de normale reisweg tussen Silsburg en het Havenhuis volgen. Om een betrouwbare dienstverlening aan alle reizigers te kunnen leveren, wordt het traject van lijn 24 vanaf donderdag 2 mei tijdens de daluren aangepast. Lijn 24 rijdt dan tussen Silsburg en het MAS, en rijdt dus niet over de Mexicobrug tot aan eindhalte Havenhuis.

Vanaf 2 mei 2024 komen de werken aan de Oosterweelverbinding in een andere fase. Het scheepvaartverkeer van en naar de Stadshaven wordt omgeleid via de Mexicobruggen. De Mexicobruggen die het Kattendijkdok en het Houtdok verbinden, zullen daardoor veel frequenter en op onregelmatige tijdstippen openstaan. Daardoor zal het tramverkeer over de brug ook onderbroken zijn.

Tijdens de spitsuren (van 6:45 tot 9:00 uur, en van 15:45 tot 18:00 uur op werkdagen) zal lijn 24 nog steeds kunnen doorrijden tot eindhalte Havenhuis. Voor de spitsperiode zijn er afspraken gemaakt wanneer de brug open zal zijn. ​

Buiten de spitsperiode is het moeilijker voorspelbaar wanneer de bruggen zullen openstaan om het scheepsverkeer toe te laten, en hoe lang dat dan telkens zal zijn. ​ Wanneer de brug open staat kan de tram er niet over rijden. Om toch een betrouwbare dienstverlening te kunnen leveren op de volledige lijn 24, en te vermijden dat onvoorspelbare onderbrekingen de dienstverlening helemaal in de war sturen, zal lijn 24 tijdens de daluren niet meer naar het Havenhuis rijden. De lijn krijgt daarentegen haar eindhalte aan het MAS.

De buurt rond het Havenhuis en halte Cadix is dus enkel tijdens de spits nog vlot bereikbaar met de tram de komende tijd.

Deze werken zullen meerdere jaren in beslag nemen. Wanneer de nieuwe situatie een paar maanden zal gelopen hebben, plant De Lijn een evaluatie. Op basis van de opgedane ervaring ​ kan dan met de verschillende betrokkenen bekeken worden of deze omleiding op lijn 24 kan en moet aangepast worden.

Antwerpen: wijziging eindhalte tramlijn 24 tijdens de daluren - De Lijn
Door de werken aan de Oosterweelverbinding zal het traject van tramlijn 24 vanaf donderdag 2 mei tijdens de daluren worden aangepast. Lijn 24 rijdt dan tussen Silsburg en het MAS, en rijdt dus niet over de Mexicobrug tot aan eindhalte Havenhuis.
De Lijn

 

Story image
Story image

 

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.