Duurzame realtimeschermen verbeteren reisbeleving voor reizigers

De eerste nieuwe realtimeschermen geplaatst aan de metro-ingangen in Antwerpen.

De huidige realtimeschermen van De Lijn bereiken de komende jaren het einde van hun levensduur. Daarom gaat de geleidelijke vervanging ervan van start. In functie van klantvriendelijkheid en duurzaamheid heeft De Lijn gekozen voor led-technologie.

 

Optimalere reisinformatie voor een verbeterde reiservaring

Diverse onderzoeken naar klantentevredenheid benadrukken de cruciale rol van reis- en verstoringsinformatie aan de haltes. Om aan deze behoefte te voldoen, is De Lijn actief bezig met het vervangen van verouderde schermen en richt het bedrijf zich specifiek op het optimaliseren van de weergave van de realtime-informatie. Deze verbeteringen omvatten het vergroten van de schermruimte en het accentueren van essentiële informatie, met als doel de reizigers vlotter en beter te begeleiden tijdens hun reis.

Grondig marktonderzoek en technologische uitmuntendheid

In de zoektocht naar de meest geschikte technologieën heeft De Lijn uitgebreid marktonderzoek uitgevoerd, zowel nationaal als internationaal. Duurzaamheid, levensduur en leesbaarheid stonden centraal in dit onderzoek. De Lijn heeft verschillende technologieën zorgvuldig getest in een proefopstelling en heeft daarbij geluisterd naar de stem van haar reizigers en stakeholders. De uitkomst van dit grondige onderzoek wees duidelijk in de richting van de superieure prestaties van led-technologie voor de drukke busstations. Deze schermen verbruiken tot 75% minder energie dan de huidige schermen.

Uitrol start in Antwerpen

In samenwerking met Lijncom, de mediaregie van De Lijn, een dochteronderneming van De Lijn, plaatst De Lijn aan premetro-ingangen in Antwerpen 17 grote 86 inch schermen. Aan alle andere premetro-ingangen worden led-schermen met realtime informatie geplaatst. Na deze start in Antwerpen volgt in het najaar de installatie aan de grote busstations van Leuven, Hasselt, Gent Zuid en Oostende. Hierna volgen gefaseerd tot in 2035 de haltes in heel Vlaanderen waar nu verouderde schermen staan.

De digitale informatieschermen van De Lijn worden geproduceerd, geïnstalleerd en onderhouden door Q-lite, een Belgisch-Nederlands bedrijf uit Baarle-Hertog met meer dan 30 jaar ervaring in de ontwikkeling, productie en het beheer van digitale-schermoplossingen.

 

Over Lijncom

Lijncom is een dochtermaatschappij van openbare vervoersmaatschappij De Lijn en commercialiseert exclusief alle reclameruimte op bijna 4.400 voertuigen van De Lijn in Vlaanderen, digitale schermen in de Antwerpse premetro, digitale reclameschermen aan de kust en andere assets van De Lijn.

Lijncom heeft tot doel de aanwending van reclameopbrengsten voor het op de ene of andere wijze organiseren, uitvoeren, coördineren, deelnemen aan of ondersteunen van projecten of werken die rechtstreeks of onrechtstreeks het comfort van de reizigers van De Lijn en de communicatie met die reizigers ten goede komen. In het bijzonder gaat zij op zoek naar projecten of werken met het oog op de verbetering van halteaccommodaties, de verbetering en uitbouw van de dynamische reizigersinformatie in, op of rond de voertuigen van De Lijn alsook de verbetering van de communicatie met de reizigers van De Lijn.

 

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.