Een Belgische primeur: contactloos betalen op het voertuig nu ook mogelijk voor maximaal vijf reizigers met eenzelfde betaalmiddel

Een Belgische primeur: contactloos betalen op het voertuig nu ook mogelijk voor maximaal vijf reizigers met eenzelfde betaalmiddel

Makkelijk en snel betalen met een contactloze bankkaart, smartphone of slimme horloge.

Contactloos betalen op een bus of tram van De Lijn kan al sinds 2020 via de witte terminals in de voertuigen (uitgezonderd de belbussen en de Limburgse snellijnen). Tot nu toe kon een reiziger met eenzelfde betaalmiddel slechts een verplaatsing voor een persoon betalen. Om tegemoet te komen aan de vraag van de reizigers om een verplaatsing voor meerdere personen contactloos te betalen, heeft De Lijn een oplossing uitgewerkt. Denk maar aan vrienden die samen op stap gaan of een gezin dat een uitstap maakt. Sinds 14 februari is het mogelijk om met eenzelfde betaalmiddel een verplaatsing voor maximaal vijf personen te betalen. Een primeur in België.

Contactloos betalen sterk in de lift

Maandelijks wordt er bij De Lijn gemiddeld 360.000 keer op bus of tram betaald met een contactloos betaalmiddel. Dit is goed voor een omzet van meer dan 10 miljoen euro op jaarbasis.

Contactloos betalen biedt dan ook heel wat voordelen. Zo heeft de reiziger geen apart vervoerbewijs meer nodig, en kan vlot en makkelijk betalen.

De reiziger houdt zijn contactloze bankkaart, smartphone (uitgerust met Apple Pay of Google Pay) of andere wearable (zoals een slimme horloge, Fitbit Pay of Garmin Pay) voor de witte terminal en kan zo een uur lang reizen. Reist hij met gezinsleden of in groep? Dan betaalt hij voor maximaal vijf mensen snel en eenvoudig met hetzelfde betaalmiddel.

Een rit kost 2,50 euro. Overstappen op een andere bus of tram is gratis binnen de 60 minuten na het eerste gebruik.

“Het contactloos betalen op de voertuigen biedt al heel wat voordelen voor de reiziger maar ook voor de chauffeur. Er komt daar nu nog eentje bij, namelijk contactloos betalen voor meerdere personen. Gezinnen of een groep vrienden kunnen zo op een vlotte manier betalen op het voertuig. Daarnaast kunnen reizigers nog steeds hun vervoersbewijzen in contanten aankopen bij de Lijnwinkel of in een ander verkooppunt bv. lokale supermarkt, krantenwinkel of station”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

Hoe gaat dit precies in z’n werk?

  • Reist de reiziger alleen? Dan houdt hij zijn betaalmiddel één keer voor de witte terminal en krijgt hij een groen scherm met vinkje te zien en hoort hij een geluidssignaal.
  • Reist hij met meerdere personen? Dan houdt hij binnen de twee minuten datzelfde betaalmiddel nog eens voor dezelfde terminal. Dit kan voor in totaal vijf personen. Telkens er iemand bijkomt krijgt de klant een schermpje te zien met het aantal geregistreerde reizigers.
  • Bij overstap op een ander voertuig doet de reiziger hetzelfde voor elke reiziger binnen de groep.
  • Doe hij dit meer dan vijf keer? Dan krijgt hij een rood scherm te zien met de boodschap ‘maximaal aantal reizigers bereikt’.

Hoe wordt de betaling verwerkt?

Bij de eerste rit van de dag wordt er 2,50 euro gereserveerd. Hoeveel de reiziger moet betalen hangt af van het aantal ritten dat hij die dag maakte. Dit wordt ’s nachts berekend en het bedrag wordt automatisch verrekend via de bank van de reiziger. Maakt hij een overstap binnen de 60 minuten? Dan wordt dit niet aangerekend. De Lijn voegt steeds een betaalreferentie toe aan het bankafschrift.

Betaalde de reiziger met een

  • contactloze debetkaart? Dan kan het tot 3 werkdagen duren voor het bedrag van de rit(-ten) van de rekening gaat. Het juiste tijdstip verschilt van bank tot bank.
  • contactloze kredietkaart? Dan vermeldt De Lijn de rit op het maandelijks overzicht. Het bedrag van de verplaatsing wordt gecrediteerd samen met de andere betalingen.
  • contactloze prepaid kaart? Dan gaat het bedrag na een of meerdere dagen van het tegoed. Het juiste tijdstip verschilt van bank tot bank.

Zit de reiziger na dit uur nog steeds op bus of tram? Dan mag hij die rit nog uitrijden, De Lijn rekent geen nieuwe aan. Aan contactloos betalen zijn geen extra kosten verbonden.

Reizigers kunnen de pagina over contactloos betalen op de website van De Lijn raadplegen.

Natuurlijk kan de reiziger zijn rit nog altijd betalen met een gewoon ticket, een dagpas, een Lijnkaart, per sms of via de app van De Lijn of een m-leverancier. Een brede waaier betaalmogelijkheden.

Contacteer ons
Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.