‘Een tientonner stopt niet zomaar’: De Lijn vraagt oplettendheid bij oversteken van tramsporen

Nieuwe campagne focust op veiligheid aan tramsporen, met opvallende beelden en heldere tips voor alle weggebruikers

De campagne richt zich specifiek op het veilig oversteken van tramsporen en wil voetgangers, fietsers én automobilisten waarschuwen voor de risico’s van onoplettend of roekeloos gedrag in de buurt van trams.

Een tram is geen gewone verkeersdeelnemer

Een tram weegt al snel 40 ton – evenveel als een kudde giraffen – en rijdt op vaste sporen. Daardoor kan hij niet uitwijken voor onverwachte hindernissen en heeft hij een remafstand tot 40 meter bij een snelheid van 30 km/u. Toch onderschatten veel mensen de impact van een naderende tram, zeker op drukke kruispunten, in toeristische gebieden of in stadscentra.

De chauffeurs van De Lijn zien dagelijks situaties waarin weggebruikers oversteken zonder te kijken, de tram niet opmerken door afleiding van hun smartphone of zich in gevaarlijke posities begeven door tussen auto’s of vlak achter een bocht over te steken.

Vier eenvoudige gedragsregels

De campagne vestigt de aandacht op vier concrete gedragsregels die ongevallen kunnen helpen vermijden:

  • Kijk links én rechts – een tram kan uit beide richtingen komen.
  • Gebruik officiële oversteekplaatsen – steek niet zomaar ergens over.
  • Laat je niet afleiden door je smartphone – hou je hoofd bij het verkeer.
  • Geef altijd voorrang aan de tram – hij kan niet uitwijken en kan niet zomaar stoppen.

Met opvallende visuals, zoals het beeld van een tram als een kudde giraffen, wordt het gewicht en de kracht van een tram op een toegankelijke manier in beeld gebracht.

Waar is de campagne te zien?

De Lijn zet volop in op zichtbaarheid en herkenbaarheid. De campagne verschijnt

  • op de flanken van trams in Antwerpen en Gent
  • op digitale schermen aan haltes en in het straatbeeld
  • via socialemediakanalen en de nieuwsbrief van De Lijn

Veiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid

Met deze campagne roept De Lijn iedereen op om alert te zijn aan tramsporen. Elk ongeval is er één te veel. Wie oplet, kijkt, luistert en bewuste keuzes maakt in het verkeer, draagt bij aan een veiligere omgeving voor zichzelf én voor anderen.

Ook de medewerkers van De Lijn spelen een belangrijke rol: tijdens de opleiding van de chauffeurs wordt er veel aandacht besteed aan defensief rijden, maar de medewerkers informeren ook reizigers onderweg en helpen de boodschap mee verspreiden.

https://www.delijn.be/nl/nieuws/kijk-uit-voor-de-tram/

 

 

 

Share

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.

Neem contact op met

Motstraat 20 B-2800 Mechelen

0471 20 00 22 (SMS- en WhatsApp-berichten worden niet gelezen)

pers@delijn.be

www.delijn.be