Eerste elektrische bussen rijden op Gentse stadslijn vanaf 1 maart

Gent is de derde Vlaamse stad die kennis maakt met volledig emissievrije en stille bussen van De Lijn. Vanaf 1 maart zet De Lijn drie elektrische bussen in op een Gentse stadslijn. Dit project is een belangrijke tussenstap in de volledige vergroening van de ruim 2 200 bussen tellende vloot en bijhorende infrastructuur: voor het eerst maakt De Lijn gebruik van stille en emissievrije bussen die uitsluitend op hun stelplaats geladen zullen worden met groene stroom.

De drie e-bussen in Gent zouden aanvankelijk geladen worden zowel op de stelplaats Gentbrugge als op een tussenhalte, zoals dat het geval is met de eerste proefprojecten in Leuven en Antwerpen. Maar dankzij de snelle technologische vooruitgang bij de autonomie van batterijen heeft De Lijn de bussen voor Gent laten ombouwen. In plaats van te rekenen op tussentijds bijladen hebben de bussen bijkomende batterijen gekregen, zodat ze 200 km emissievrij kunnen rijden zonder bij te laden. Op deze wijze kunnen ze ingezet worden op lijn 6 (Gent Watersportbaan – Mariakerke Post).

De afgelopen maanden zijn de nieuwe e-bussen uitvoerig getest en zijn chauffeurs, technici en dispatchers opgeleid. Bovendien werd de stelplaats aangepast aan deze bussen: laadinfrastructuur werd geïnstalleerd en getest, de nodige brandbeveiliging werd voorzien, enzovoort.

Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters is tevreden dat na Leuven en Antwerpen ook Gent zijn eerste e-bussen kan verwelkomen:

‘Vlaanderen scherpte recent haar klimaatambities bij met een 40 % reductie van de CO2-uitstoot. Ook het openbaar vervoer is een belangrijke partner in het Vlaams klimaatplan. VVM De Lijn draagt met haar vergroeningsplan, dat gebaseerd is op drie pijlers, bij aan deze Vlaamse ambitie. De eerste pijler is de elektrificatie van de vloot, een zeer belangrijk onderdeel. Recent werd nog de aankoop van 60 e-bussen bij Van Hool en VDL goedgekeurd. Deze gaan begin volgend jaar in het straatbeeld verschijnen. Een ander belangrijk aandachtspunt zijn de stelplaatsen. Met de stelplaats Destelbergen, waar een deel van de bestelde e-bussen hun thuisbasis zullen vinden, krijgt het stedelijke gebied Gent een openbaar vervoer dat goed is voor mens en klimaat.’

Voor de stad Gent hebben de e-bussen grote toegevoegde waarde. Burgemeester Mathias De Clercq:

‘Het Gents stadsbestuur zet sterk in op duurzame mobiliteit en betere luchtkwaliteit. Deze stille en emissievrije bussen passen volledig in onze visie om onze stad nog aangenamer en leefbaarder te maken.’

Directeur-generaal van De Lijn Ann Schoubs:

‘Deze omgebouwde e-bussen, die uitsluitend op de stelplaats Gentbrugge geladen worden, zijn een volgende stap in een klantgericht en duurzaam openbaar vervoer. De ervaring uit dit proefproject nemen we mee wanneer vanaf eind dit jaar de nieuwste generatie e-bussen zullen aankomen. Daarnaast bouwen we ook hybride bussen om naar e-hybride bussen en zetten we zo in op gezondere lucht in onze stedelijke gebieden.’

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.