Eerste nieuwe Kusttram bijna klaar

Eerste nieuwe Kusttram bijna klaar

De levering van de nieuwe Kusttrams van De Lijn komt in zicht. Het eerste voertuig van in totaal 48 nieuwe trams is bijna klaar. Als alles goed gaat, zal de eerste tram nog voor de zomer arriveren. De nieuwe trams zullen pas ten vroegste eind dit jaar effectief in dienst kunnen worden genomen. 

In het Spaanse Zaragoza legt tramconstructeur CAF momenteel de laatste hand aan het eerste voertuig. Er dient nog een finale reeks keuringen en tests te worden uitgevoerd. Daarna kan de tram op transport naar Vlaanderen. De eerste levering was aanvankelijk eerder dit voorjaar gepland, maar liep wat vertraging op door de coronacrisis.

Als de laatste testreeks goed verloopt, arriveert de eerste tram van de bestelde vloot van 48 voertuigen nog voor de zomer in Oostende. De nieuwe trams zullen evenwel dit zomerseizoen nog geen reizigers kunnen vervoeren. Enerzijds moeten er ook in Vlaanderen nog de nodige verplichte controles en testen plaatsvinden, anderzijds dienen de technici en chauffeurs nog opgeleid te worden. De nieuwe trams zullen wellicht pas aan het einde van dit jaar of begin 2021 effectief in dienst kunnen worden genomen.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters:

'Uiteraard ben ik blij met de komst van deze nieuwe tram aan de kust. De coronacrisis zorgde voor een kleine vertraging maar met de levering van dit eerste voertuig proberen we de achterstand in te halen. De nieuwe trams zullen een absolute meerwaarde zijn voor de kust. Al jaren is de Kusttram een succesproduct, en met deze investering gaat dat ook zo blijven.'

De nieuwe Kusttrams zijn van het type URBOS 100, en voorzien van specifieke aanpassingen voor De Lijn. Het voertuig heeft een moderne look met aerodynamisch design en rijdt ook al in andere landen waaronder Nederland (Amsterdam, Utrecht), Luxemburg, Verenigde Staten, Frankrijk, … De nieuwe Kusttram is 31,58 meter lang en biedt plaats aan 187 passagiers. Het is een lagevloertram die makkelijk toegankelijk is voor rolstoelgebruikers, minder mobielen en reizigers met een kinderwagen. 

Contacteer ons
Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.