Eerste nieuwe supertram voor Gent voorgesteld

Per uur 1958 extra reizigersplaatsen op Gentse tramnet

De eerste van tien nieuwe Flexitytrams van De Lijn is aangekomen in Gent. Het gaat om een extralange lagevloertram die plaats biedt aan meer dan 300 reizigers. De tram maakt deel uit van een bestelling van 48 trams, waarvan de eerste in het voorjaar begint te rijden. Met de nieuwe voertuigen wil De Lijn het aantal reizigersplaatsen optrekken en oude PCC-trams uit gebruik nemen. De nieuwe tram werd zondag voorgesteld door Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts.

 

'Aantrekkelijk alternatief voor de wagen'

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts:

'Deze lange tram zorgt voor meer comfort en creëert extra plaatsen. Ook mindermobielen worden niet vergeten, want met deze “lagevloertram” is het makkelijker voor hen om op en uit te stappen. Zo wordt de tram, voor iedereen, een positief en aantrekkelijk alternatief voor de wagen.

 

Grootste uitzonderlijk transport

Met een lengte van 60 meter en een totaalgewicht van 80 à 90 ton was dit het grootste uitzonderlijk transport van het jaar in Gent. Na een tocht van ruim 3 dagen bereikte de eerste zogenaamde Flexitytram voorbije woensdagnacht zijn bestemming in Gent. Een vrachtwagen met 13 assen en 50 wielen volgde daarvoor een speciaal uitgekiende route van 1 500 km vanuit het Duitse Bautzen. De laatste kilometers naar de stelplaats in Gentbrugge liepen via de R40, Ledeberg en de Brusselsesteenweg. Ook de komende transporten volgen dit traject. De tram was volledig geassembleerd en reed via een helling met rails van de vrachtwagen.

 

Volgende levering in nacht 17 op 18 december

Als alles vlot verloopt, levert constructeur Bombardier vanaf nu twee trams per maand. De volgende Flexitytram wordt normaliter geleverd in de nacht van 17 op 18 december, de levering van de acht overige trams begint eind januari. Tegen april zijn alle Gentse trams geleverd afgerond.

 

Maidenrit in het voorjaar

Vanaf voorjaar 2015 zullen de reizigers in Gent de nieuwe tram kunnen nemen. Voor het zover is, krijgen de trambestuurders en controleurs een grondige opleiding. Daarnaast wordt de tram grondig getest. Vijf rij-instructeurs van De Lijn zullen de komende maanden alle trambestuurders van lijn 1 vertrouwd maken met het nieuwe voertuig.

 

‘1 volle tram = 243 auto’s’

Dirk Busschaert, directeur De Lijn Oost-Vlaanderen:

‘Met de forse uitbreiding van de capaciteit komen we tegemoet aan een vraag van onze reizigers. Goed de helft van onze reizigers is tevreden tot zeer tevreden over de drukte op bus en tram, de nieuwe voertuigen moeten die tevredenheid doen toenemen.  Momenteel stromen al 386 bussen in, de eerste nieuwe tram zal rijden in maart. Daarnaast kunnen we ook het verkeer minder druk maken: 1 volle tram vervoert evenveel mensen als 243 auto’s.’

 

Oudste trams op pensioen

Door de inzet de Flexitytrams op lijn 1 kunnen Hermelijntrams verschuiven naar andere tramlijnen en wordt een kwart van de oude PCC-trams (10 van de 42) uit dienst genomen. De andere PCC’s zullen minder ingezet worden. De nieuwe trams zorgen voor 1 116 extra plaatsen per uur op lijn 1. De vervanging van PCC’s op andere lijnen door Hermelijntrams levert per uur nog eens 842 extra plaatsen op. De 1 958 extra plaatsen zijn goed voor 15 procent extra capaciteit.

 

52 % meer reizigers dan Hermelijntram

De Flexity-trams meten 43 meter. Omdat ze 11,5 meter langer zijn dan de huidige trams, kunnen ze 385 reizigers (zonder bagage) vervoeren. Dat is de helft meer dan de huidige Hermelijntrams.

Door hun lage vloer zijn de trams overal vlot toegankelijk en kunnen reizigers zich gemakkelijk verplaatsen. Nieuw is het gebruik van klapzetels: daardoor is er veel ruimte voor o.a. kinderwagens en bagage. Vlakbij de trambestuurder zijn er ook twee rolstoelplaatsen. De korte gangen en grote ramen zorgen voor een gevoel van ruimte. Een andere nieuwigheid is de klimaatregeling. Op termijn wordt reizigersinformatie beschikbaar gemaakt via schermen.

Om veiligheidsredenen worden alle trams uitgerust met camerabewaking. Vooraan hebben ze een soft front die minder zware letsels veroorzaakt bij een aanrijding met een zwakke weggebruiker. Tot slot zorgen gemotoriseerde draaistellen met volledig afgeveerde motoren en aandrijfsystemen ervoor dat trillingen tot een minimum beperkt blijven.

 

Tot 35 % zuiniger

De nieuwe trams doen de personeels-, verbruiks- en onderhoudskosten per reiziger dalen. Omdat ze groter zijn,  kan De Lijn met evenveel personeel meer mensen vervoeren. Daarnaast verbruiken ze de trams 22 tot 35 procent minder stroom dan de oude PCC’s. Tot slot vergen ze minder onderhoud dan de PCC’s. De trams zijn ook milieuvriendelijk, want ze rijden op 100 procent groene stroom.

 

Grootste aankoop trams ooit

Het gaat om de grootste aankoop van trams ooit bij De Lijn: het contract voor 48 trams heeft een waarde van 128,6 miljoen euro. Het gaat om 20 extra lange trams en 28 gewone trams. De voertuigen werden gebouwd door Bombardier, dat ook een vestiging heeft in Brugge. Antwerpenaar Axel Enthoven ontwierp de tram. Hij tekende ook al voor het design van de Hermelijntram en voertuigen voor de Brusselse vervoermaatschappij MIVB.

Contacteer ons
Isabelle Colbrandt Woordvoerster De Lijn Oost-Vlaanderen, De Lijn
Jeroen Tiebout Woordvoerder kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts, +32 (0)477 99 80 88
Isabelle Colbrandt Woordvoerster De Lijn Oost-Vlaanderen, De Lijn
Jeroen Tiebout Woordvoerder kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts, +32 (0)477 99 80 88
Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.