Eerste nieuwe tram in Antwerpen gearriveerd

Eerste nieuwe tram in Antwerpen gearriveerd

Op de stelplaats PAL aan de Noorderlaan is deze nacht het allereerste exemplaar van 58 gloednieuwe, hypermoderne trams voor Antwerpen aangekomen. Meteen de start van een nieuw hoofdstuk in de Antwerpse tramgeschiedenis. De nieuwe trams zullen oude PCC-trams vervangen. Vanaf nu tot eind 2024 worden er gemiddeld 1 à 2 nieuwe trams per maand verwacht. Tussen de 58 nieuwe trams zitten ook 18 tweerichtingstrams.

 

Indrukwekkende reis eerste tram
Ondanks het nachtelijke tijdstip ging de aankomst van de nieuwe tram niet onopgemerkt voorbij. Een ruim 31 meter lang tramvoertuig dat op een oplegger door de Antwerpse straten manoeuvreert is dan ook een uitzonderlijk gebeuren. De nieuwkomer heeft er sowieso een spectaculaire eerste tocht opzitten. De nieuwe trams worden gebouwd bij tramfabrikant CAF in het Spaanse Zaragoza, en moeten dus ruim 1.700 kilometer verderop worden geleverd. De eerste nieuwe tram voor Antwerpen ging in de haven van Santander aan boord van een cargoschip, om op Belgische grond weer wiel aan wal te zetten. Met spectaculaire beelden tot gevolg. Tenslotte rolt er niet elke dag een enorme tram uit de buik van een zeeschip. Na een korte tussenstop in de haven ging de tram op een oplegger opnieuw op transport voor het allerlaatste stukje van de indrukwekkende reis. Eindbestemming: stelplaats PAL aan de Noorderlaan. De overige 57 trams zullen zowel hier als in stelplaats Deurne hun nieuwe thuis krijgen. De fabricatie en levering van deze 58 trams duurt in totaal zo’n 3 jaar, tot eind 2024.

Moderne, comfortabele trams vervangen oude PCC’s
De start van de levering was eigenlijk pas voorzien vanaf begin 2022, maar door de vlotte samenwerking tussen De Lijn en CAF bleek eind 2021 reeds haalbaar. De Lijn bestelde in 2019, 2020 en 2021 in totaal 58 nieuwe trams voor Antwerpen ter vervanging van PCC-trams. Hierdoor zullen de PCC's op termijn dus uit het Antwerpse straatbeeld verdwijnen. 

De nieuwe, comfortabele en eigentijdse trams, type Urbos100, hebben een moderne look en aerodynamische vormgeving. Ze kunnen tot 180 passagiers vervoeren, en bieden beduidend meer comfort aan rolstoelgebruikers, minder mobielen en reizigers met kinderwagens. Bovendien beschikken ze over een lage vloer, wat het in- en uitstappen aanzienlijk vergemakkelijkt. Verder zijn ze voorzien van airconditioning en zitmeubilair in recuperatieleder. Ze zijn ruim 31 meter lang en evenaren met hun lengte de Hermelijntrams en de kortere Albatrostrams in Antwerpen.

Dit type tram van CAF is populair. De Urbos100 rijdt onder meer reeds rond in grote steden in Nederland, Luxemburg, Frankrijk en de Verenigde Staten. De Lijn betrok haar trambestuurders bij de ontwikkeling van de nieuwe CAF-trams. Dat leidde onder meer tot specifieke aanpassingen van de gebruikersinterface in de stuurcabine. 

De nieuwe CAF-trams zullen evenwel pas in de lente van 2022 in exploitatie kunnen. Er moeten eerst diverse grondige testen op het tramnet gebeuren en evenals de nodige overheidsgoedkeuringen worden bekomen vooraleer de nieuwe trams in dienst mogen gaan en dus reizigers mogen vervoeren. Daarnaast moet ook het personeel van De Lijn, zowel chauffeurs als technici, de nodige opleidingen krijgen.  

Ann Schoubs, directeur-generaal De Lijn:  “Met de komst van deze nieuwe trams bouwt De Lijn volop verder aan het optimaliseren van de kwaliteit van de dienstverlening in Antwerpen, waarbij toegankelijkheid en comfort essentieel zijn voor een optimale reiservaring bij onze reizigers.”

Lydia  Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken: "Een modern openbaar vervoer is toegankelijk, comfortabel en duurzaam. Met deze 58 nieuwe trams, goed voor een investering van ruim 100 miljoen euro, zal de reiziger in Antwerpen echt het verschil merken”.

In 2024 eerste tweerichtingstrams
Tot slot is er nog meer goed nieuws voor Antwerpen. De trams die in 2024 arriveren, zullen tweerichtingstrams zijn. Deze trams zijn een primeur voor Antwerpen. Het gaat over 18 voertuigen. Tweerichtingstrams bieden als groot voordeel dat er geen keerlussen nodig zijn, hetgeen de wendbaarheid en inzetbaarheid ten goede komt. Vooraleer het zover is, moeten eerst nog diverse aanpassingen aan het tramnet worden uitgevoerd, zoals de wissels en andere spoorinfrastructuur. Ook het seinsysteem moet worden uitgerust voor tweerichtingstrams.

Eerder werden er aan de kust 48 gelijkaardige CAF-trams geleverd. Deze nieuwe trams -die uitsluitend voor de kust bestemd zijn en geen ritjes in het binnenland zullen maken- kregen zelfs, met de hulp van het grote publiek, een eigen naam, Zeelijner. Voorlopig is er geen naam voorzien voor de CAF-trams in Antwerpen.   

 

FICHE NIEUWE TRAMS ANTWERPEN

  • Benaming: URBOS100
  • Fabrikant: CAF, Zaragoza (Spanje)
  • Reizigerspotentieel: 180 passagiers
  • Zitplaatsen: 54
  • Klapzitjes: 22
  • Gewicht: circa 40 ton
  • Lengte: 31,58 m
  • Breedte: 2,3m
  • Eenrichtingstrams: 40
    Tweerichtingstrams: 18   
  • De eenrichtingstrams in Antwerpen zijn koppelbaar
Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.