Eerste nieuwe tram voor Gent en Antwerpen voorgesteld

48 nieuwe trams zorgen voor 9 358 extra plaatsen

Op de beurs Innotrans in Berlijn heeft De Lijn haar eerste nieuwe tram voor Gent en Antwerpen voorgesteld. Het gaat om een extra lange lagevloertram van 43 meter die plaats biedt aan 315 reizigers. De tram maakt deel uit van een bestelling van 48 trams, waarvan de eerste tram dit najaar begint te rijden in Gent. Met de nieuwe voertuigen wil de vervoermaatschappij het aantal reizigersplaatsen optrekken en oude trams uit gebruik nemen.

 

'1 volle tram = 243 auto’s'

Directeur-generaal Roger Kesteloot:

‘Met de forse uitbreiding van de capaciteit komen we tegemoet aan een vraag van onze reizigers. Goed de helft van onze reizigers is tevreden tot zeer tevreden over de drukte op bus en tram, de nieuwe voertuigen moeten die tevredenheid doen toenemen.  Momenteel stromen al 386 bussen in, de eerste nieuwe tram zal rijden in december. Daarnaast kunnen we ook het verkeer minder druk maken: 1 volle tram vervoert evenveel mensen als 243 auto’s.’

 

Grootste aankoop trams ooit

Het gaat om de grootste aankoop van trams ooit bij De Lijn: het contract voor 48 trams heeft een waarde van 128,6 miljoen euro. Het gaat om 20 extra lange trams en 28 gewone trams. De voertuigen werden gebouwd door Bombardier, dat ook een vestiging heeft in Brugge. Antwerpenaar Axel Enthoven ontwierp de tram. Hij tekende ook al voor het design van de Hermelijntram  en voertuigen voor de Brusselse vervoermaatschappij MIVB.

 

Lijn 1 in Gent

Van de 48 trams gaan er 10 naar Gent en 38 naar Antwerpen. Gent krijgt 10 extra lange trams die zullen rijden op lijn 1. Daardoor kunnen Hermelijntrams verschuiven naar de andere tramlijnen en wordt een kwart van de oude PCC-trams (10 van de 42) uit dienst genomen. De andere PCC’s zullen minder ingezet worden.

Antwerpen krijgt 28 gewone trams en 10 extra lange trams. De Lijn bekijkt nog op welke lijnen ze zullen rijden. Als alles vlot verloopt, levert Bombardier vanaf december 2 trams per maand. In april 2015 heeft Gent dan 10 trams, in Antwerpen worden de trams geleverd van april tot en met september 2015.

 

52 % meer reizigers dan Hermelijntram

De extra lange trams meten 43 meter. Omdat ze 11,5 meter langer zijn dan de huidige trams, kunnen ze 315 reizigers vervoeren. Dat is de helft meer dan de Hermelijntrams.  Daardoor neemt de capaciteit op beide tramnetten samen toe met 9 358 reizigersplaatsen per uur.

In de Arteveldestad zorgen de nieuwe trams voor 1 116 extra plaatsen per uur op lijn 1. De vervanging van PCC’s op andere lijnen door Hermelijntrams levert per uur 842 extra plaatsen op. De 1 958 extra plaatsen zijn goed voor 15 procent extra capaciteit.

In Antwerpen zorgt de inzet van de nieuwe trams voor 7 400 extra plaatsen per uur. Dat is een uitbreiding van de capaciteit met 25 procent.

 

Ruimte voor kinderwagens

Door hun lage vloer zijn de trams overal vlot toegankelijk en kunnen reizigers zich gemakkelijk verplaatsen. Nieuw is het gebruik van klapzetels: daardoor is er veel ruimte voor o.a. kinderwagens en bagage. Vlakbij de trambestuurder zijn er ook twee rolstoelplaatsen. De korte gangen en grote ramen zorgen voor een gevoel van ruimte. Een andere nieuwigheid is de klimaatregeling. Op termijn wordt reizigersinformatie beschikbaar gemaakt via schermen.

Om veiligheidsredenen worden alle trams uitgerust met camerabewaking. Vooraan hebben ze een soft front die minder zware letsels veroorzaakt bij een aanrijding met een zwakke weggebruiker. Tot slot zorgen gemotoriseerde draaistellen met volledig afgeveerde motoren en aandrijfsystemen ervoor dat trillingen tot een minimum beperkt blijven.

 

Tot 35 % zuiniger

De nieuwe trams doen de personeels-, verbruiks- en onderhoudskosten per reiziger dalen. Omdat ze groter zijn,  kan De Lijn met evenveel personeel meer mensen vervoeren. Daarnaast verbruiken ze de trams 22 tot 35 procent minder stroom dan de oude PCC’s. Tot slot vergen ze minder onderhoud dan de PCC’s. De trams zijn ook milieuvriendelijk, want ze rijden op 100 procent groene stroom

Contacteer ons
Tom Van de Vreken Woordvoerder, De Lijn
Tom Van de Vreken Woordvoerder, De Lijn
Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks een of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 36 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar circa 11 miljoen ritten. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grootste werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.