Eerste trambus in België maakt eerste reis

Eerste trambus in België maakt eerste reis

Het comfort van een tram met de wendbaarheid van een bus

Vlaams Minister van Mobiliteit Ben Weyts en De Lijn hebben de eerste ‘trambus’ van het land voorgesteld. De ‘trambus’ ontleent zijn naam aan de unieke combinatie van het comfort van een tram en de wendbaarheid van een bus.  Met veertien exemplaren van dit hybride voertuig breidt Vlaamse vervoermaatschappij De Lijn haar groene vloot verder uit. De eerste trip van de trambus reed langs Machelen en Zaventem. Dat is een deel van het toekomstige tracé van de ‘Ringtrambus’ die vanaf september tussen Brussels Expo en Brussels Airport zal rijden.

 

Het gaat om een dubbele primeur: de eerste trambus op de langste gecombineerde busbaan (16 km). “De trambus biedt comfort en snelheid: een verleidelijk aanbod om meer reizigers in de Vlaamse Rand naar het openbaar vervoer te lokken”, zegt Weyts.

 

Stil, toegankelijk, milieuvriendelijk

Met het comfort en de capaciteit van een tram en de flexibiliteit van een bus is de trambus een opvallende nieuwkomer in het straatbeeld. Door zijn lengte van 24 meter benadert de trambus het ruimtegevoel van een tram: hij heeft plaats voor 137 reizigers, maar ook voor kinderwagens, bagage of fietsen. De 4 brede deuren en de lage vloer zorgen, in combinatie met toegankelijke haltes, voor een vlotte in- en uitstap van de reizigers. De dubbelgelede trambus staat borg voor modern comfort én voor een aangename rijervaring. De kleinere achterbouw en de licht meedraaiende achterste (vierde) as zorgen ervoor dat het voertuig soepel bochten kan nemen. 

De geavanceerde afgesloten stuurcabine biedt een veilige rijervaring aan de chauffeur die zo de volle aandacht op de weg kan houden. Dankzij camerabeelden in plaats van spiegels heeft de chauffeur in de stuurpost bovendien een goed overzicht van de in- en uitstappende reizigers.

Ben Weyts, Vlaams Minister van Mobiliteit:

"De trambus zal pendelaars verleiden om de auto vaker te laten staan en over te stappen op het openbaar vervoer. Dit is hoogwaardig openbaar vervoer dat snelheid en comfort biedt aan grote groepen reizigers. We bieden dit gloednieuwe aanbod aan op de plaats waar de vraag het grootst is: in de Vlaamse Rand, tussen grote attractiepolen van economie en tewerkstelling.

Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn:

"We zijn trots dat onze chauffeurs en reizigers met de eerste trambussen in Vlaanderen kunnen rondrijden. Ze zijn een mooie aanvulling op onze bestaande vloot, die we volop aan het vergroenen zijn. Daarnaast zijn ze ook goed voor het milieu, omdat ze tot een kwart stiller en zuiniger rijden. Dankzij deze veertien hybride trambussen sparen we jaarlijks ongeveer
200 000 liter diesel uit."

Een primeur in België

Voor het eerst wordt de ‘trambus’ op Belgische bodem ingezet. Eerder produceerde de ontwerper, busbouwer Van Hool, al soortgelijke voertuigen voor onder meer  Zweden en Zwitserland. Vanaf september zal De Lijn veertien trambussen in dienst nemen in de Vlaamse Rand. Eerst gaat De Lijn de trambussen nog grondig testen en haar instructeurs en chauffeurs opleiden.

De Ringtrambus is de eerste realisatie van het Brabantnet: 3 hoogwaardige openbaarvervoerlijnen die de Vlaamse Rand en de hoofdstad beter bereikbaar zullen maken. Het tracé verbindt belangrijke locaties in de noordelijke Vlaamse Rand, waaronder het Universitair Ziekenhuis in Jette, de Heizel, Strombeek-Bever, het centrum en station van Vilvoorde en Brussels Airport. Tijdens de ingrijpende werken aan de Ring rond Brussel zal de Ringtrambus een sterk alternatief zijn dat de hinder gevoelig kan helpen beperken.

Filevrije doortocht van Brussels Expo naar Brussels Airport

In de Vlaamse Rand is de nood aan alternatieven voor de wagen groot, want het is een van de meest filegevoelige regio’s in Vlaanderen. Dankzij de Ringtrambus kan de mobiliteit in de hele noordelijke regio verbeterd worden.

Arnaud Feist, CEO Brussels Airport Company:

"Brussels Airport fungeert als grootste intermodale hub van de regio. Niet alleen onze passagiers en onze werknemers komen naar de luchthaven met openbaar vervoer, we zien elke dag in toenemende mate ook duizenden pendelaars die Brussels Airport als tussenstop hebben in hun woon-werktraject. Dankzij de Ringtrambus breiden we dit intermodale knooppunt verder uit met een duurzaam transportmiddel en zetten we een nieuwe stap naar een betere mobiliteit voor de hele regio. De keuze van De Lijn voor hybride trambussen sluit bovendien naadloos aan bij onze eigen Strategische Visie om onze luchthaven duurzaam te ontwikkelen, rekening houdend met de impact die we hebben op onze omgeving."

Marc Descheemaecker, voorzitter van De Lijn en Brussels Airport Company:

"Deze ‘Ringtrambus’ is een mooi voorbeeld van investeren in een optimale doorstroming van het openbaar vervoer. Door de combinatie van vrije busbanen en verkeerslichtenbeïnvloeding over het volledige tracé van de Heizel tot de luchthaven, kan De Lijn  een betrouwbare dienstverlening neerzetten. Naarmate de aanleg van de busbanen vordert, zal de Ringtrambus haar rijsnelheid verbeteren en de reiziger met een frequentie van om het kwartier kunnen bedienen. Dat is tramkwaliteit!"

Met 16 kilometer de langste gecombineerde busbaan in Vlaanderen

De komende 3 jaar krijgt de Ringtrambus 16 kilometer vrije busbanen, die stapsgewijs in gebruik zullen worden genomen. Hierdoor verbetert stelselmatig de doorstroming op het tracé. De busbanen garanderen immers een filevrije doortocht en stiptere aankomst- en vertrektijden. 

De Werkvennootschap realiseerde al enkele aanpassingswerken aan haltes en straten in Vilvoorde, Grimbergen, Machelen en Brussels Airport. Vorige zomer werden bijvoorbeeld vrije busbanen in beide richtingen aangelegd op de Luchthavenlaan in Vilvoorde, tussen het kruispunt De Vuist en de Mimabrug. Er werd ook een nieuwe comfortabele trambuseindhalte aan Brussels Airport gerealiseerd.

Een facelift van de buurt

De Werkvennootschap coördineert de heraanleg van 25 straten en pleinen om de komst van de Ringtrambus voor te bereiden. In één beweging krijgt de buurt ook een fraaie facelift. Langs het tracé van de Ringtrambus komen er niet minder dan 23 kilometer aan nieuwe en verbeterde fietspaden, 930 plaatsen in nieuwe fietsenstallingen en 600 nieuw aangeplante bomen. Bepaalde verkeersknopen - zoals ter hoogte van de huidige rotondes  aan het Heldenplein in  Vilvoorde - zullen door deze werken een structurele oplossing krijgen.

Tijdelijke inzet op buslijn 820

De Lijn wacht niet tot de werken van De Werkvennootschap volledig gerealiseerd zijn om de trambussen in dienst te nemen. Vanaf september worden de voertuigen ingezet op buslijn 820 tussen Brussels Airport en het Universitair Ziekenhuis Brussel in Jette. Ze rijden via Brucargo, het station en het centrum van Vilvoorde, de wijk Kassei, de tewerkstellingszone rond de Medialaan, Koningslo, Strombeek en de Heizelvlakte.

 

De Ringtrambus in het kort

  • Lengte voertuig: 24 m (een gelede bus is 18 m lang, een standaardbus 12 m)
  • Capaciteit voertuig: 137 reizigers (51 zitplaatsen en 86 staanplaatsen)
  • Langste gecombineerde busbaan van Vlaanderen: 16 km vrije busbanen over de volledige lengte van het tracé
  • Attractiepolen langs het tracé: UZ VUB Jette, Brussels-Expo, Strombeek-Bever, Koningslo, Medialaan, het centrum en het station van Vilvoorde, Brucargo en Brussels Airport

 

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks een of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 36 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar bijna 12 miljoen ritten. Samen met privé-exploitanten telt de vloot ongeveer 4100 voertuigen: 399 trams en 3700 bussen. De privé-exploitanten nemen de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met goed 8000 werknemers is De Lijn een van de grootste werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.

 

Over Brussels Airport

Brussels Airport is met 25,7 miljoen passagiers en 732000 ton vrachtvervoer per jaar een van de belangrijkste luchthavens van Europa. Brussels Airport verbindt de Europese hoofdstad met 248 passagiers- en cargobestemmingen. Op de luchthaven zijn 80 luchtvaartmaatschappijen actief (cijfers 2018).

Brussels Airport komt tegemoet aan de specifieke behoeften van zakenreizigers én vakantiegangers voor zowel binnen-Europees als langeafstandsverkeer, en biedt ook de grootste keuze aan lagetarievenbestemmingen vanuit België. De luchthaven is de op één na belangrijkste economische groeipool in België, goed voor 60000 rechtstreekse en onrechtstreekse jobs.

Brussels Airport wordt uitgebaat door Brussels Airport Company. De aandeelhouders zijn de Belgische Staat (25 %) en een consortium van privé-investeerders (75 %).

Volg @brusselsairport op Twitter, of op Facebook via www.facebook.com/brusselsairport

 

Over Van Hool

Van Hool is een Belgische, onafhankelijke constructeur van bussen, touringcars en industriële voertuigen. Het bedrijf, opgericht in 1947 is gevestigd in Koningshooikt. Het overgrote deel van de productie is bestemd voor Europa en Amerika. Van Hool telt wereldwijd ruim 4500 medewerkers, waarvan het grootste deel in de productievestigingen in Koningshooikt (België) en Skopje (Macedonië).

 

Contacteer ons
Persdienst Kabinet van Vlaams Minister van Mobiliteit Ben Weyts
Persdienst Brussels Airport Company
Persdienst De Werkvennootschap
Persdienst Kabinet van Vlaams Minister van Mobiliteit Ben Weyts
Persdienst Brussels Airport Company
Persdienst De Werkvennootschap
Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.