Eerste vandalismebestendige schuilhuisjes in Vlaanderen staan in De Haan

Gemeenten krijgen 75 % korting op aankoopprijs

In De Haan heeft Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts zondag drie vandalismebestendige schuilhuisjes in gebruik genomen. Met het nieuwe type biedt De Lijn de gemeenten een model dat bestand is tegen vandalisme door glasbreuk. Dankzij subsidies van de Vlaamse overheid krijgen gemeenten 75 procent korting op de aankoopprijs. 

 

100 000 euro per jaar uitgespaard

Directeur-generaal Roger Kesteloot:

‘Om gemeenten te helpen de kosten door vandalisme te drukken, hebben we onze leverancier Epsilon gevraagd een vandalismebestendig schuilhuisje te ontwerpen. Door de glazen wanden te vervangen door geperforeerd staal, verdwijnt het risico op glasbreuk. Zo voorkomen we dat de glazen wanden aan diggelen worden geslagen en kunnen de gemeenten bijna 100 000 euro per jaar uitsparen.’

In 2015 herstelde Epsilon 524 glazen wanden, de meeste na vandalisme. Dat komt neer op bijna 2 procent van de eigen schuilhuisjes van De Lijn. Daaraan hing een prijskaartje van 91 700 euro. Eigen herstellingen door de gemeente zijn niet meegeteld in dit bedrag.

 

Geen risico op glasbreuk meer

De eerste vandalismebestendige schuilhuisjes in Vlaanderen staan aan de Kusttramhaltes Preventorium, Harendijke en Zwarte Kiezel. In het verleden waren deze haltes vaak het mikpunt van vandalen. Dankzij perforaties aan de voorkant en in de zijkanten kunnen wachtende reizigers in het schuilhuisje naar buiten kijken en zijn ze beschut tegen regen en wind. De achterwand is volledig uitgevoerd in metaal met verstevigingsribben aan de binnenkant. Voor de meeste haltes blijven schuilhuisjes met glazen wanden wel de beste keuze.

 

‘Goed nieuws voor reizigers en gemeentelijke financiën’

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts:

‘De vandalismebestendige schuilhuisjes zijn goed nieuws voor de reizigers en de  gemeentelijke financiën. Mensen zijn beschut en voor de gemeenten zijn er minder herstellingskosten omdat er geen glas meer is dat kan breken. Om de lokale overheden te stimuleren schuilhuisjes te plaatsen, geeft de Vlaamse overheid 75 procent korting op de aankoopprijs. Er is 5,8 miljoen budget, goed voor ongeveer 1 380 schuilhuisjes. Die korting geldt ook voor de schuilhuisjes met glazen wanden.’

Een vandalismebestendig schuilhuisje kost een gemeente 1 455 euro. De Vlaamse overheid neemt de overige 4 365 euro voor zijn rekening.

 

‘Al jaren op zoek naar een oplossing’

Burgemeester Peter Breemersch van De Haan is niet weinig blij dat de eerste vandalismebestendige schuilhuisjes in zijn gemeente geplaatst worden. 

‘We waren al een aantal jaar op zoek naar een oplossing. Op een aantal afgelegen plaatsen met weinig sociale controle werden de schuilhuisjes regelmatig beschadigd of zelfs volledig gesloopt. Afgezien van het feit dat er geen beschutting meer was voor de reizigers aan die halte, bracht het ook een onveiligheidsgevoel met zich mee. En vanzelfsprekend liepen de steeds terugkerende kosten voor herstel en herplaatsing ook op.’

De eerste oplossingen die de gemeentelijke administratie vond bleken echter of te duur, of niet echt geschikt. Pas recent werd een geschikt alternatief gevonden.

‘We zijn dan ook blij dat De Lijn deze schuilhuisjes in haar gamma heeft opgenomen. Onze gemeente krijgt nu 3 dergelijke vandalismebestendige huisjes. Daarnaast komen er nog 10 gewone schuilhuisjes, waarvan 3 aan tramhaltes en 7 aan bushaltes. De Lijn bood ons de mogelijkheid om hiervoor subsidies te krijgen, waardoor we de kosten voor onze gemeente kunnen beperken tot 22.960,66 euro’, aldus burgemeester Breemersch.

 

Bestaande schuilhuisjes makkelijk om te bouwen

De metalen wanden worden zo geproduceerd dat ze verwisselbaar zijn met de glaspanelen in de standaardversie van het schuilhuisje.  Het is dus mogelijk een glazen schuilhuisje om te vormen naar eentje met metalen wanden en omgekeerd.

 

11 000 schuilhuisjes in Vlaanderen

Er staan in Vlaanderen ongeveer 11 000 schuilhuisjes, waarvan 5 900 van De Lijn. De overige zijn van bedrijven die er reclameruimte in verhuren (5 000) of eigen ontwerpen (100) van gemeenten.

Contacteer ons
Jeroen Tiebout Woordvoerder, kabinet minister Weyts
Jeroen Tiebout Woordvoerder, kabinet minister Weyts
Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.