Eerste waterstofbussen in België rijden in provincie Antwerpen

Stilste en schoonste bussen van het land

Mechelen, 13 mei 2014 - Vlaams minister-president Kris Peeters en directeur-generaal van De Lijn Roger Kesteloot hebben dinsdag in Mechelen de eerste Belgische waterstofbus voorgesteld. Vanaf september zullen 5 waterstofbussen rijden in de regio ten noorden van de stad Antwerpen. De waterstofbussen produceren geen schadelijke uitstoot en zijn uiterst stil. Met de inzet van waterstofbussen wil de Vlaamse Regering zorgen voor schoon en stil openbaar vervoer in de steden.

“Toegevoegde waarde voor Vlaamse economie”

“Met de investering in 5 waterstofbussen beogen we ook een belangrijke toegevoegde waarde voor zowel de betrokken Vlaamse ondernemingen als de Vlaamse economie in het algemeen. Door de aankoop van elektrische bussen en waterstofbussen zetten we in op toekomstgerichte technologie en vergroenen we de busvloot van De Lijn. De achterliggende reden is de beslissing van de Vlaamse Regering van 20 juli 2012 om zich te engageren om de doelstellingen van het Vlaams Klimaatplan te bereiken en de voorbeeldfunctie van De Lijn in de verf te zetten.”, aldus Vlaams minister-president Kris Peeters.

 

De aankoop van vijf waterstofbussen past in het Europese project HighVLOCity. Om de belangrijkste milieu-uitdagingen voor het openbaar vervoer te helpen aanpakken, wil Europa  er waterstofbussen versneld invoeren.

 

De bussen worden gefinancierd door de Vlaamse regering en Europa. Ze worden gebouwd door Van Hool uit Koningshooikt (Lier). De busbouwer leverde al 49 waterstofbussen in Noord-Amerika en Europa (o.a. Aberdeen, Keulen, Oslo en San Remo).

 

“Belangrijke stap naar schonere en stillere steden”

De investering in waterstofbussen past in de visie van de Vlaamse Regering om in te zetten op milieu en hernieuwbare energie. Beide zijn een belangrijke motor van een nieuwe economische ontwikkeling. Er wordt in Vlaanderen al enkele jaren ingezet op onderzoek naar elektrische bussen, waterstofbussen en hybride bussen. Deze inspanningen op lange termijn beginnen nu hun vruchten af te werpen.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Hilde Crevits: “De Vlaamse Regering doet belangrijke inspanningen om het voertuigenpark van De Lijn te vernieuwen en te vergroenen. De Vlaamse Regering heeft beslist om 5 waterstofbussen en 3 elektrische bussen te bestellen, goed voor een investering van 8 miljoen euro. Onlangs is ook beslist om  123 hybride bussen te bestellen met een waarde van ruim 38 miljoen euro. Op die manier kiezen we voor innovatie samen met de Vlaamse busbouwers.”

 

“Innovatieve aanbestedingen belangrijke stimulans voor bus-industrie”

Filip Van Hool, CEO Van Hool: “Innovatieve aanbestedingen blijven een belangrijke stimulans om koploper te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de bus-industrie. Met dit voertuig is Van Hool bovendien verheugd een bijdrage te kunnen leveren tot meer groene mobiliteit in Vlaanderen.”

 

Geen uitstoot en lawaai voor omwonenden

De waterstofbussen hebben twee grote milieuvoordelen. Omdat er geen verbrandingsproces is, stoot de bus geen schadelijke stoffen uit zoals CO2 (broeikaseffect) en NOx (zure regen en schadelijk voor de gezondheid). Ook van fijn stof is geen sprake. Dankzij deze nuluitstoot is een waterstofbus erg milieuvriendelijk: uit de uitlaat komt enkel waterdamp. Omdat er geen bewegende mechanische delen zijn in de brandstofcel, is de waterstofbus ook zo goed als geluidloos. Bij het vertrek aan de halte is hij 3 keer stiller dan een gewone dieselbus. In de bus zelf gaat het om de helft minder decibels. De bus biedt plaats aan 94 reizigers en heeft een autonomie van 350 kilometer.

 

5 waterstofbussen voor Antwerpen

Omdat ze getankt worden bij Solvay in de Antwerpse haven, zullen de waterstofbussen rijden in de regio ten noorden van de stad Antwerpen. Het gaat om de lijnen 650, 670, 780, 781, 760, 770, 772, 771, 776, 720 en 730. Voor ze in gebruik worden genomen, moeten nog een paar praktische zaken geregeld worden. Als alles vlot verloopt, beginnen de bussen na de grote vakantie te rijden.

### einde persbericht ###

2014-05-13---De-Lijn---eerste-waterstofbussen-in-Belgi_-rijden-in-provincie-Antwerpen.pdf

PDF - 209 Kb

Tom Van de Vreken

woordvoerder, De Lijn

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.