Einde werken Voskenslaan, werken Ledeberg en aanpassing buslijnen 55 en 58

GENT - Er staan diverse aanpassingen op stapel voor de bus- en tramexploitatie van De Lijn in Gent en omgeving. Zo zal tramlijn 1 vanaf 1 april opnieuw zijn gebruikelijke traject rijden tot aan Flanders Expo, én pendelt er een tram het traject van tramlijn 4 tussen het station Gent Sint-Pieters en het Universitair Ziekenhuis. In Ledeberg start een ​ nieuwe fase van de vernieuwingswerken. En er zijn aanpassingen op til voor de buslijnen 55 Gent-Zelzate en 58 Gent-Eeklo-Brugge. ​

 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “De Lijn voorziet de komende maanden heel wat aanpassingen aan bus- en tramlijnen in de regio Gent. Zo lopen de spoorvernieuwingen in Voskenslaan op zijn einde. In sommige zones werden de tramsporen vervangen in andere werd het wegdek aangepakt. Daarnaast worden de tramsporen ook vernieuwd op de Botermarkt. Tot slot zijn er wijzigingen voor de buslijnen 55 en 58. Allerlei maatregelen waarmee De Lijn de dienstverlening voor de reiziger wil verbeteren.”

 

EINDE WERKEN VOSKENSLAAN

De spoorvernieuwingen in de Voskenslaan en directe omgeving zijn bijna voltooid. Vanaf 1 april kan tramlijn 1 terug zijn vertrouwde reistraject tussen Evergem/Wondelgem – Rabot – Korenmarkt -Flanders Expo bedienen.

De Lijn voerde vanaf september 2022 grote werken uit aan de tramsporen Voskenslaan/Maaltebruggestraat/Derbystraat. In sommige zones werd het tramspoor vervangen, in andere werd ook de weg heraangelegd. Op een laatste afwerking na in de zone Maaltebruggestraat zullen de werken klaar zijn op vrijdag 31 maart. De tram kan daar vanaf zaterdag 1 april dus zijn vertrouwde traject hervatten. De bussen volgen enkele dagen later, vanaf maandag 3 april, zodra de zone Maaltebruggestraat volledig is afgewerkt. Tot en met 2 april rijden de bussen ter hoogte van Maalte op de Kortrijksesteenweg in plaats van op de trambedding. Ze volgen hiervoor een kleine omleiding via Voskenslaan-Sterre-Kortrijksesteenweg-Derbystraat. De tijdelijke bushaltes Maria Middelares Maalte blijven bediend. Vanaf maandag 3 april rijden ook de bussen weer hun gebruikelijke traject. De extra pendelbussen op lijn 76, tussen het station en Maalte/Don Bosco, rijden niet langer vanaf 1 april. Lijn 76 rijdt weer volgens zijn normale frequentie.

Het einde van de werken heeft evenwel gevolgen voor wie naar het UZ wil, want lijn 1 zal het ziekenhuis dus niet meer bedienen. Tramlijn 4 rijdt, door werken aan Coupure Rechts, nog steeds niet tussen Gent Sint-Pieters en de Brugse Poort. Om de bediening tussen het station en het ziekenhuis te blijven verzekeren, wordt er vanaf 1 april een tram ingelegd die pendelt op het traject van lijn 4 tussen het Sint-Pietersstation en het UZ. ​ ​ ​

BOTERMARKT (LEDEBERG)/HUNDELGEMSESTEENWEG

Samen met de Stad Gent en FARYS voert De Lijn al geruime tijd wegen- en rioleringswerken uit in Ledeberg. De werken startten in 2021 en verlopen in fases. Ze situeren zich op de Botermarkt in Ledeberg en in de Hundelgemsesteenweg, Ledebergstraat en Jozef Vervaenestraat. Naast het aanleggen van nieuwe wegenis en dito rioleringsstelsel worden ook de tramsporen vernieuwd zodat over afzienbare tijd de tram opnieuw tot in Moscou kan rijden. Naar verwachting zal dat eind 2023 zijn.

Komende week pakt De Lijn het middeneiland van de Botermarkt aan. Deze werken duren een week, van maandag 3 april tot en met vrijdag 7 april. De Hundelgemsesteenweg ter hoogte van de huisnummers 122-205, wordt afgesloten voor het gemotoriseerde verkeer. Het kruispunt Hundelgemsesteenweg/Vervaenestraat blijft vrij.

Dit heeft een grote impact op de busbediening. De lijnen 41, 42, 43, 44 en 48 rijden een omleiding. Enkele haltes, waaronder de Botermarkt, worden tijdelijk niet ​ bediend. De reizigers kunnen gebruik maken van een tijdelijke halte aan de P. Benoitlaan en A. De Clercqlaan. Tram 4 rijdt tot de Ledebergstraat, en ondervindt geen hinder van de werken. ​

BUSLIJNEN 55 en 58

Vanaf 1 april zullen de bussen van lijn 55 Zelzate – Gent Sint-Pieters via de R4 op week- en zaterdagen om het halfuur rijden. Dit zorgt voor meer overstapmogelijkheden aan Evergem Brielken ​ en Evergem Spoorwegstraat op tramlijn 1 of de buslijnen 52, 53, 54, 56, 57, 58 richting Gent Centrum.

De bussen van lijn 58 Gent-Eeklo-Brugge rijden voortaan overigens ook tussen Gent Sint-Pieters en Gent Zuid op week- en zaterdagen vóór 7 uur en na 18.30 uur, en op zondagen na 18.30 uur

 

Meer info? www.delijn.be

 

 

 

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.