Extra busritten voor schooljeugd Waasland

Extra busritten voor schooljeugd Waasland

Versterkingsritten vanaf begin oktober

De Lijn heeft voor een oplossing gezorgd voor de leerlingen die vanuit De Klinge/Meerdonk in Beveren naar school gaan. Door het afschaffen van een gemeentelijke schoolbus ontstond immers teveel drukte op buslijn 21. De Lijn lost het capaciteitsprobleem op door vanaf oktober extra spitsritten in te zetten.

Door het afschaffen van een gemeentelijke schoolbus waren een 40-tal leerlingen voortaan aangewezen op het openbaar vervoer om op school te geraken. De grote groep extra reizigers zorgde tijdens de schoolspits evenwel voor capaciteitsproblemen op buslijn 21 en 85. Om hieraan tegemoet te komen, wordt een extra rit ingezet op buslijn 21 van Meerdonk/De Klinge naar Sint-Gillis-Waas, die daar als lijn 85 doorrijdt naar Beveren en P+R Melsele.


De Lijn zorgt voor niet enkel op lijn 21 voor extra capaciteit door het inzetten van versterkingsritten tijdens de schoolspits, maar ook op de lijnen 31 (Kieldrecht–Sint-Niklaas), 41 (Moerbeke–Stekene–Sint-Niklaas) en 83 (Kieldrecht–Kallo) worden extra spitsritten ingezet. Spitsritten of versterkingsritten zijn extra bussen die worden ingelegd.


Het inleggen van extra ritten is niet steeds de ideale oplossing voor capaciteitsproblemen. Er zijn nog diverse andere mogelijkheden, zoals trajectaanpassingen of het inzetten van grotere voertuigen. Ook hebben schoolritten vaak te kampen met doorschuifproblemen van de reizigers op de voertuigen, of onvoldoende spreiding van de scholieren over de verschillende aangeboden ritten.
  

De versterkingsritten op de lijnen 21, 31, 83 en 85 starten op 1 oktober 2020.
De versterking op lijn 41 gaat van start op 5 oktober 2020.

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.