Filip Claes nieuwe HR-directeur De Lijn

Filip Claes gaat op 15 januari aan de slag als de nieuwe HR-directeur van De Lijn.  Hij zal verantwoordelijk zijn voor o.a. organisatie & change, rekrutering & ontwikkeling, het HR-dienstencentrum en de arbeidsvoorwaarden. Hij volgt Sonia Frey op, die overstapt naar Carrefour.

Filip Claes:

‘Na 13 bijzonder boeiende jaren bij P&G (Procter & Gamble) kies ik voor een nieuwe uitdaging bij De Lijn. Mobiliteit is een steeds belangrijker onderwerp. En De Lijn speelt daarin voor Vlaanderen een sleutelrol. Ik kijk ernaar uit om mee te bouwen aan De Lijn als een klantgerichte en competitieve organisatie waarop we trots kunnen zijn, en die uitdagingen rond mobiliteit als nieuwe kansen bekijkt.’

Directeur-generaal Roger Kesteloot: 

‘Filip Claes is een door de wol geverfde HR-manager met een hoop ervaring op de vele vlakken die daarbij komen kijken. Ik ben blij dat iemand met heel wat kilometers op de teller bij een wereldspeler kiest voor een job bij een overheidsbedrijf in volle evolutie. Aan de nieuwe managementstructuur die we op poten aan het zetten zijn, heeft hij meteen een flinke kluif.’ 

Curriculum vitae

Filip Claes is 40 jaar en heeft een master in de Rechten (KU Leuven, University of Edinburgh) en een MBA (Vlerick Management School). In 2001 begon hij zijn loopbaan als advocaat arbeidsrecht bij Allen & Overy. Sinds 2005 is hij aan de slag bij Procter & Gamble. Daar werkte hij respectievelijk als legal counsel, HR leader van de Mechelse site, senior HR manager engineering EMEA & Asia en Benelux HR leader. Hij woont in Schilde, is getrouwd en heeft drie kinderen.

Filip Claes, de nieuwe HR-directeur van De Lijn.
Filip Claes, de nieuwe HR-directeur van De Lijn.
Contacteer ons
Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.