Geïntegreerde routeplanner Belgisch Openbaar Vervoer nu voor iedereen beschikbaar

Feedback van meer dan 3.800 testers verwerkt

Vandaag lanceren de 4 Belgische ov-maatschappijen een nieuwe versie van hun intermodale routeplanner voor het grote publiek. Die stippelt de ideale route en beste combinatie van duurzame vervoermiddelen uit. De nieuwe beta-versie houdt rekening met de 800 suggesties van 3.800 mensen die de eerste versie hebben getest. Ze is te vinden op www.smartmobilityplanner.be. De test en bijsturing hiervan loopt tot eind dit jaar. De routeplanner is een samenwerking van alle Belgische ov-maatschappijen (De Lijn, MIVB, NMBS en TEC).

Alle realtime gegevens in één platform

Deze intermodale routeplanner (Smart Mobility Planner) integreert de realtime gegevens van de vier vervoersmaatschappijen. Zo kan de reiziger op elk moment de beste route selecteren met het openbaar vervoer (trein, tram, bus, metro), in combinatie met een traject te voet of met de fiets. Ook de Villo! -deelfietsen in Brussel zijn in de test geïntegreerd. Op termijn is het de bedoeling dat er nog vervoersmiddelen bijkomen, zoals deelfietsen en deelauto's.

Het gaat om een open source-platform dat zal gedeeld worden met het integrale ecosysteem van mobiliteit in België. Zo kunnen ook andere ontwikkelaars ermee aan de slag. Uitbreiding met andere mobiliteitsdiensten en extra functies is mogelijk.

De Smart Mobility Planner is de eerste geintegreerde routeplanner in België die door de vier operatoren samen werd ontwikkeld. Voor het eerst werken de vier vervoermaatschappijen samen met nextmoov (een Belgische digitale studio gespecialiseerd in mobiliteit) aan één gedeelde software. Begin februari lanceerden de vier maatschappijen een oproep naar testers. Met 3.800 testers werd de doelstelling van 50 testers ruimschoots gehaald. Hun opdracht was om de performantie en kwaliteit van de Smart Mobility Planner te testen, en de eventuele integratie ervan in de huidige oplossingen van de vervoermaatschappijen (apps, sites, digitale informatieborden,…) te evalueren. Dit leidde tot 800 reacties die werden verwerkt: bugs, felicitaties, suggesties en vragen. Dit project kon geconcretiseerd worden dankzij de steun van de federale projecten “Smart Mobility Belgium”: TEC, NMBS, de MIVB en De Lijn bevonden zich in augustus 2018 onder de laureaten.

Persdienst

NMBS - Dimitri Temmerman

Persdienst

TEC - Stéphane Thiery

Persdienst

MIVB - An Van hamme

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.