Gentse tram 4 rijdt vanaf 1 september weer langs Muide (Sassekaai)

Opnieuw rechtstreekse verbinding tussen UZ, Sint-Pieters, Korenmarkt en Ledeberg

Vanaf 1 september rijdt de Gentse tramlijn 4 weer via de Sassekaai. Nu de sporen daar zijn vernieuwd, bedient tram opnieuw zijn normale traject in de Muide. Concreet betekent dit weer een rechtstreekse verbinding tussen het UZ, ​ het Sint-Pietersstation, de Korenmarkt, de Zuid en Ledeberg. De herneming van dit traject biedt een alternatief voor het onderbroken stuk van lijn 1 in de Burgstraat (tussen de haltes Rabot en Gravensteen).

 

Bediening Muide: tijdelijke halte Sassekaai

In afwachting van de nieuwe halte in de Voormuide, is er een tijdelijke halte aan de Sassekaai. Een tweede wijziging op lijn 4 is de inzet van zogenaamde Albatrostrams. De halte Neuseplein is te kort is voor deze trams ​ en wordt om veiligheidsredenen niet meer bediend. De Lijn bekijkt of er een vervanghalte komt in de Sint-Salvatorstraat.

 

Tramlijn 1 onderbroken tussen Rabot en Gravensteen

Door werken in de Burgstraat is tramlijn 1 onderbroken tussen Rabot en het Gravensteen. De haltes Burgstraat en Gravensteen worden niet bediend. Wie vanaf 1 september vanuit Evergem of Wondelgem naar de Korenmarkt wil trammen, stapt aan de halte Rabot over op tram 4. Wie via de Korenmarkt naar Wondelgem of Evergem wil, neemt daar tramlijn 4 tot aan de halte Rabot. Daar stap je op over op tramlijn 1.

De Lijnhttps://www.delijn.be/nl/gemeenten/werf/22803_werken_rabotstraat_en_burgstraat

Tramnet Gent vanaf 1 september 2019

PDF - 109 Kb

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.