Gezocht: een unieke naam voor de nieuwe Kusttram

Gezocht: een unieke naam voor de nieuwe Kusttram

De Lijn lanceert vanaf deze week een unieke wedstrijd om, in navolging van de HermeLijntrams en de Albatrostrams, een originele naam te zoeken voor de  gloednieuwe CAF-Kusttramvoertuigen. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters zal de naam bekendmaken zodra de nieuwe trams over enkele maanden in exploitatie gaan.

 

Het is bij De Lijn ondertussen een traditie geworden om nieuwe types tramvoertuigen een eigen naam te geven. Dat klinkt niet alleen veel leuker, het is bovendien een uitgelezen kans om het grote publiek te betrekken bij het openbaar vervoer. Goede tradities zijn er om in ere te houden, en dus gaat De Lijn ook voor de nieuwe Kusttramvoertuigen op zoek naar een unieke eigen naam. De merknaam Kusttram, die het gehele tramgebeuren aan de kust omvat, blijft uiteraard ongewijzigd.  

De online wedstrijd richt zich tot het grote publiek, inclusief tramreizigers, toeristen, kustbewoners en uiteraard de medewerkers van De Lijn. Naamsuggesties dienen vergezeld te worden van een korte toelichting waarin wordt uitgelegd waarom deze specifieke naam een goede keuze zou zijn voor de nieuwe Kusttramvoertuigen. De nieuwe naam dient uiteraard wel bij de kust te passen. Op het aantal ingestuurde suggesties per persoon staat geen limiet. De zoektocht duurt tot eind september.   

De nieuwe naam zal officieel bekend worden gemaakt zodra de nieuwe tramvoertuigen in exploitatie gaan. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters krijgt de eer om de naam te onthullen. Ook de bedenker van de winnende tramnaam zal worden uitgenodigd en wordt bovendien beloond met een leuke prijs. De bekendmaking is voorzien over enkele maanden, wellicht nog voor het einde van het jaar. In de tussentijd worden de tramchauffeurs en het technisch personeel van De Lijn opgeleid voor het besturen van en werken aan de nieuwe trams. 

Alvast een ideetje voor een geschikte naam? Surf dan naar www.delijn.be of (rechtstreekse link online formulier) https://sim.delijn.be/optiext/optiextension.dll?ID=7YUjEYFDB_vM2SU1zngJkVavoduTrfI51Zp3YssF_R3XapmW6WdtZdEkIlomeyT6FqQXAaMpaR777f

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.