Goedkopere bus naar bivakplaats wegens succes verlengd

1,30 euro per reiziger

Het goedkopere bustarief voor jeugdbewegingen op bivak wordt wegens succes verlengd. Vroeger moesten jeugdbewegingen minstens 200 euro neertellen voor een extra bus naar de bivakplaats. Dankzij het goedkopere tarief kan het voor amper 1,30 euro per reiziger. De rest van de kostprijs wordt bijgepast door Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz, die jongeren willen stimuleren om te kiezen voor het openbaar vervoer.

Vlaamse jeugdbewegingen kunnen voor de verplaatsing naar hun zomerse bivakplaats gebruik maken van De Lijn, bijvoorbeeld om van aan het treinstation naar de bivakplaats te reizen. Grote groepen (vanaf 30 personen) kunnen een beroep doen op een ‘versterkingsrit’ die speciaal voor de jeugdbeweging wordt ingelegd bovenop de normale dienstverlening. Vroeger moest een jeugdbeweging wel minstens 200 euro neertellen voor die extra bus – een fiks bedrag.

 

Ritten tot 50 kilometer

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz werkten samen een aantrekkelijker aanbod uit: 1,30 euro per reiziger in plaats van minstens 200 euro. Voor de nieuwe prijs rijdt de bus tot 50 kilometer ver, tot de halte vlakbij de kampplaats. Een eerste proefproject in de zomer van 2017 had meteen succes: in amper 2 maanden (juli en augustus) kozen 286 jeugdverenigingen voor een goedkope busrit naar hun kampplaats. Dat is een pak meer dan in heel 2016, toen in 12 maanden tijd 266 versterkingsritten werden besteld.

Het goedkopere aanbod voor jeugdbewegingen wordt nu wegens succes verlengd. Dat is goed nieuws voor alle jeugdbewegingen die hun bivak van 2018 aan het plannen zijn.

 

6 kampplaatsen krijgen tijdelijke halte

Bovendien krijgen 6 kampplaatsen – die niet in de buurt van een vaste halte liggen – tijdens deze zomervakantie een tijdelijke bushalte. Zo kunnen jeugdgroepen die gebruik maken van deze kampplaatsen genieten van het gemak van het openbaar vervoer. De kampplaatsen werden gekozen in samenspraak met De Ambrassade, de schakel tussen jeugdgroepen en de overheid. Het gaat om Hanenbos (Beersel), de Pannenhoeve (Alveringem), de Berkelhoeve (Vorselaar), jeugdkamp de Maat (Mol), De Winner (Overpelt) en het Woutershof (Kinrooi).

“We willen jongeren verleiden met een aanbod op maat”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Toerisme Ben Weyts. “Samen met collega Sven Gatz maak ik middelen vrij om de rest van de kostprijs bij te passen. Zo lokken we meer mensen naar het openbaar vervoer. Ik hoop dat de scoutsjongens en chiromeisjes van vandaag de frequente busreizigers van morgen zijn .”  

“Met het Masterplan Bivakplaatsen willen we jeugdbewegingen zo goed mogelijk ondersteunen bij de organisatie van een kamp”, zegt Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz. “Daar hoort ook een eenvoudige en goedkope verplaatsing bij.”

 

Maand op voorhand aanvragen

Jeugdbewegingen moeten wel minstens een maand op voorhand een aanvraag doen, zodat De Lijn zich tijdig kan organiseren. Dat kan vanaf maart. Groepen die hun bivak voor volgende zomer aan het voorbereiden zijn, stippelen dus best zo snel mogelijk hun vervoer uit. Meer informatie is terug te vinden op de website van De Lijn.

Contacteer ons
Jeroen Tiebout Woordvoerder , Kabinet Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts
Jeroen Tiebout Woordvoerder , Kabinet Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts
Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.