Gratis wifi op de Kusttram

Ook wifibussen in Brugge, Kortrijk, Oostende en Roeselare

Wie met de Kusttram reist, kan voortaan gratis surfen. Tijdens de zomermaanden zullen aan zee 23 trams wifi hebben, wat neerkomt op ruim 1 tram op 3. Daarnaast rijden er voortaan ook 10 wifibussen in Brugge en Kortrijk, later dit jaar volgen Oostende en Roeselare. Met de gratis wifi wil de vervoermaatschappij haar reizigers een extra service bieden. De gratis wifi is mogelijk door de samenwerking tussen De Lijn, haar reclamedochter LijnCom en Hello bank!. Hello bank! financiert het wifinetwerk.

 

‘Wifi maakt bus en tram positief alternatief voor de wagen’
Ben Weyts, Vlaams minister van Mobiliteit:

‘De Lijn moet een positief alternatief zijn voor de wagen. Ik wil mensen verleiden met snelheid en comfort. Draadloos internet is daar één element van. Wifi is niet alleen leuk voor jongeren, maar ook voor wie op de tram wil werken. Zo wordt het openbaar vervoer aantrekkelijker voor een breed publiek.’

 

‘Gratis wifi is een must’
Michael Anseeuw, directeur Hello bank!:

‘Bussen en trams met gratis wifi uitrusten, sluit perfect aan bij de filosofie van digitale mobiliteit die sinds het begin in het DNA van Hello bank! verweven zit. Ons doelpubliek is altijd onderweg en wil ook dan online zijn. Daarom helpen we De Lijn graag om haar tramreizigers aan de kust gratis wifi aan te bieden. Bovendien willen we met twee speciale trams op de lijn Knokke-De Panne de reizigers een bijzondere tramervaring bezorgen.’

 

‘Uitbreiding tot alle Kusttrams mogelijk’
Roger Kesteloot, directeur-generaal De Lijn:

‘Met de zomer voor de deur willen we de gebruikers van de Kusttram met gratis wifi een extra service bieden. Het is duidelijk dat mensen ook onderweg online willen zijn: 7 van de 10 verkochte mobiele telefoons zijn smartphones. Na de proefperiode evalueren we of we alle Kusttrams uitrusten met gratis wifi.’

 

Wifibussen en -trams herkenbaar aan affiche
De wifi-Kusttrams en -bussen zijn herkenbaar aan de affiche van Hello bank! op de zijkant en in het voertuig. Daarop staat ‘ontdek hier het-gratis-wifi-gevoel’. Twee wifi-Kusttrams zullen de reizigers bovendien een nooit geziene ervaring bezorgen.

Wie gratis wil surfen, moet zich eerst registreren op een wifibus of -tram. Dat doe je door wifi te activeren op je smartphone en verbinding te maken met het wifinetwerk ‘LijnNet’. Vervolgens voer je op de portaalpagina portal.lijnnet.be je gsm-nummer in en kies je een wachtwoord. Daarna krijg je een sms’je met een code die je moet invoeren. Zodra dat gebeurd is, kan je surfen. De stappen zijn ook terug te vinden op www.lijnnet.be.

 

Maandelijks voor 250 megabyte vrij surfen
Surfen op de wifitrams en -bussen is vrij, met uitzondering van illegale, extremistische en pornografische websites. Geregistreerde reizigers hebben een gebruikslimiet van 250 megabyte per maand. Dat is ruimschoots voldoende om sociale media te gebruiken, financiële transacties uit te voeren, te surfen en mails te lezen. De Lijn bekijkt of abonnees meer megabytes kunnen krijgen.

 

2 Kusttrams worden vliegtuig
Om de vakantiegangers aan zee een unieke belevenis te bieden op de Kusttrams, is Hello bank! een samenwerking aangegaan met Urban Crafts, een interactief netwerk dat creatieve jongeren samenbrengt om zo co-creatie te stimuleren. 15 jonge creatievelingen van Urban Crafts hebben 2 Kusttrams onder handen genomen en omgebouwd tot vliegtuig. Een weekend lang lieten ze hun creativiteit de vrije loop na de vraag ‘op welke manier zou jij met de tram langs de kustlijn willen reizen?’. De sleutelwoorden veiligheid en mobiel internet als uitgangspunt leidden tot het idee om een tramrit als vliegtuigreis in te kleden. De tram blijft wel veel duurzamer dan een vliegtuig.

De buitenkant van de tram werd getransformeerd tot vliegtuig in de kleuren van Hello bank!. Binnenin de tram pasten de crafters de typische veiligheidsvoorschriften aan boord van een vliegtuig toe op de thema’s ‘tram’ en ‘vakantie’. Daarnaast kregen de zetels van de tram het jasje van een vliegtuigzetel aangemeten. In de trams zijn ook een aantal miniaturen terug te vinden die de ambachten van de young makers van Urban Crafts weergeven. Dit gaat van het illustreren van surfboards tot hout draaien en videogames maken.

 

36 000 gebruikers verbruiken 2 800 gigabyte aan data 
Op 9 maanden tijd hebben 36 000 gebruikers 256 000 keer gesurft op het wifinetwerk op bus of tram, goed voor 2 800 gigabyte  aan data. Dankzij Hello bank! kan De Lijn op dit moment wifi aanbieden op 135 trams en 66 bussen. Antwerpen heeft 84 wifitrams, Gent 41 en de kust 10. Tijdens de zomer verhuizen 13 wifitrams uit Antwerpen en Gent naar de kust. De wifibussen rijden momenteel in Aalst (14), Brugge (5), Genk & Hasselt (9), Kortrijk (5), Leuven (16), Mechelen (7) en Turnhout (10).

Contacteer ons
Jeroen Tiebout Woordvoerder, kabinet Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts
Kim Cauberghs Press manager, BNP Paribas Fortis
Jeroen Tiebout Woordvoerder, kabinet Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts
Kim Cauberghs Press manager, BNP Paribas Fortis
Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks een of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 36 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar circa 11 miljoen ritten. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grootste werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.