Hele tramlijn 11 voor langere tijd buiten dienst door grote werven

De Lijn zet tegelijkertijd de spoorinfrastructuur op punt

ANTWERPEN - De reizigers van tramlijn 11 zullen vanaf maandag 13 maart voor langere tijd hun vertrouwde tramverbinding moeten missen. Nadat eerder het traject tussen de Melkmarkt en het Centraal Station uit exploitatie moest door werken aan de stadslus, volgt nu het resterende gedeelte vanaf Berchem Station door de start van een grootschalige stadswerf in de Ommeganckstraat. De Lijn heeft hierdoor geen andere mogelijkheid dan lijn 11 buiten dienst te stellen. Er is een alternatief aanbod voorzien.

De start van de heraanleg van de zogeheten stadslus door de Stad Antwerpen had begin november 2022 tot gevolg dat tramlijn 11 voorlopig niet meer kan doorrijden tot de Melkmarkt. De nieuwe tijdelijke eindhalte werd Centraal Station. Maar ook hier komt weldra een eind aan.

De Stad Antwerpen vordert met de werkzaamheden aan de stadslus, want ook aan de Lange Nieuwstraat en de Korte Nieuwstraat starten weldra werken en onder andere Kipdorp en de Sint-Jacobsmarkt worden eveneens heraangelegd. Bovendien starten ook aan de Ommeganckstraat en daarna aan de Cogels-Osylei werken die geruime tijd gaan duren. De Stad Antwerpen is in deze dossiers eveneens bouwheer. In het dossier Cogels-Osylei zijn Water-link en De Lijn partners van de Stad. De heraanleg van de Cogels-Osylei komt niets te vroeg voor De Lijn want de vervoermaatschappij is al geruime tijd vragende partij om de traminfrastructuur daar volledig te mogen vernieuwen. Doordat het wachten was op de start van de integrale heraanleg van de Cogels-Osylei was De Lijn zelfs genoodzaakt om de lokale snelheid daar te beperken tot 10 km/u. Eens de werken Cogels-Osylei achter de rug zijn, zal tramlijn 11 er opnieuw vlot aan een normale snelheid kunnen rijden op de vernieuwde sporen.

De werven hebben alleszins grote gevolgen voor tramlijn 11. Door de werkzaamheden die op 13 maart bijkomend opstarten, kan de tram daar niet langer door. Daardoor is het niet langer mogelijk om tramlijn 11 te exploiteren op het resterende traject Centraal Station – Berchem Station. Daarom moet de tramlijn hier tijdelijk buiten dienst totdat de werken klaar zijn, vermoedelijk begin 2025. Vanaf 13 maart zal hierdoor de hele tramlijn 11 buiten exploitatie moeten worden gesteld.

Tramlijn 11 is voor vele Antwerpenaren een populaire verplaatsingsmethode. Tramlijn 11 verbindt Berchem Station met het Centraal Station via de oostkant van de spoorwegberm tussen beide stations. Ook de buurt van de Provincie- en Ommeganckstraat wordt bediend. Deze tramreizigers blijven vanaf 13 maart alleszins niet in de kou staan want er zijn diverse alternatieven:

  • Buslijnen 21 (Wilrijk Neerland – Rooseveltplaats) en 30 (Zuidstation – Stuivenberg) bedienen diverse haltes in dezelfde buurten.
  • Aan de andere zijde van de spoorwegberm is er tramlijn 9 (Silsburg – P+R Linkeroever) die voor een vlotte verbinding zorgt, en waarvan de reisweg ongeveer parallel loopt met die van tram 11.
  • Ook het traject van de buslijnen 20 (Borsbeek – Rooseveltplaats) en 32 (Edegem – Rooseveltplaats) loopt grotendeels parallel met de reisweg van tramlijn 11.
  • Tramlijn 9 bedient onder andere Berchem Station, Centraal Station, evenals de premetrostations Meir en Groenplaats die dichtbij de Melkmarkt liggen. Tramlijn 9 beschikt overigens grotendeels over een eigen bedding, waardoor het een erg snel tramtraject is. ​ ​ ​

Meer info op de website van De Lijn. ​

Uitstippelen van de reisroute kan eenvoudig met de routeplanner van De Lijn, zowel op de website als met de app.

Kaartje met alternatieve routes in bijlage.

Kaartje_tram 11 rijdt tijdelijk niet meer.pdf

PDF - 307 Kb

 

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.