Het flexvervoer in Limburg verbetert vanaf 1 oktober 2024

Meer capaciteit, ruimere beschikbaarheid en extra bussen tijdens de spits

Goed nieuws voor haar reizigers in Limburg. Vanaf 1 oktober 2024 voert De Lijn diverse verbeteringen door in het flexvervoer tijdens de daluren, vanaf januari wordt ook de spits versterkt. Deze aanpassingen zijn gericht op het nog makkelijker maken van reizen van A naar B, om zo nog beter in te spelen op de noden van de reizigers.

Tot in de late(re) uurtjes

"Het openbaar vervoer netwerk is een levend gegeven. De start van het nieuwe net was geen eindpunt, maar een beginpunt. Bij dergelijke grote aanpassingen is het noodzakelijk om het net de nodige tijd te geven. Daarnaast heeft De Lijn de opdracht om continu de situatie op het terrein te monitoren en op te volgen. De vervoersmaatschappij moet zo samen met de lokale besturen in de vervoerregio’s, waarmee het nieuwe net is uitgetekend, aan de slag om het netwerk verder te optimaliseren en vraagvolgend te maken. Om beter aan te sluiten op de vragen en noden van de reizigers verhoogt De Lijn de capaciteit van het flexvervoer. De huidige 35 flexbussen zullen dus vaker rijden, en dat vooral buiten de ochtend- en avondspits om. Zo kan De Lijn meer ritten uitvoeren en zijn ze sneller van dienst wanneer reizigers hen nodig hebben." Aldus de uittredende Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

Dit betekent dat reizigers langer op hun flexbus kunnen rekenen:

  • Op weekdagen rijden de bussen tot 22.30 uur (in plaats van 20 uur), wat extra tijd biedt voor late afspraken of een gezellig etentje.
  • Op zaterdagen rijden de bussen tot 22.30 uur (in plaats van 22 uur).
  • Op zondagen beginnen de bussen al om 8 uur (in plaats van 10 uur) en rijden ze door tot 21 uur (in plaats van 19 uur), ideaal voor een vroege start of een ontspannen afsluiting van het weekend.

Extra bussen tijdens de spits vanaf januari

Vanaf 2 januari 2025 voegt De Lijn twee extra voertuigen toe aan haar vloot. Deze bussen zullen zowel tijdens schooldagen als vakanties rijden tijdens de spits. In totaal zullen dan 37 flexvoertuigen klaar staan dan op de drukste momenten.

Luisteren naar reizigers

De Lijn voert deze aanpassingen door omdat het gebruik nauw opgevolgd heeft en geluisterd heeft naar de opmerkingen en suggesties van de gebruikers van het flexvervoer. Op basis van deze feedback en de analyse van data, streeft De Lijn ernaar om haar dienstverlening continu te verbeteren en beter aan te sluiten op de behoeften van haar reizigers.

Voor meer informatie en updates, bezoek de website van De Lijn.

Limburg: upgrade van flexvervoer vanaf 1 oktober 2024 - De Lijn
Vanaf 1 oktober 2024 verbeteren we ons flexvervoer. Dat zijn extra ritten, snellere diensten én flexbussen die rijden tot latere uren.
De Lijn

 

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.