Hinder voor bus en tram door vakbondsactie maandag 22 mei

Hinder voor bus en tram door vakbondsactie maandag 22 mei


​Het gemeenschappelijke vakbondsfront ACV/ACOD/ACLVB houdt op maandag 22 mei een nationale actiedag. Hieraan neemt ook personeel van De Lijn deel. Dit brengt hinder teweeg voor de dienstverlening van De Lijn. De Lijn zorgt voor een aangepaste dienstregeling. Deze zal vanaf zaterdag 20 mei middernacht te raadplegen zijn via de app en op de website van De Lijn.


​Het gemeenschappelijke vakbondsfront ACV/ACOD/ACLVB voert volgende week maandag actie. De actiedag heeft als thema de vakbondsvrijheden en de strijd tegen sociale dumping.

AANGEPASTE DIENSTVERLENING
​Omdat ook personeel van De Lijn de intentie heeft om deel te nemen aan de vakbondsactie kan dit in heel Vlaanderen hinder veroorzaken voor de dienstverlening door de bussen en trams van De Lijn. Hoe groot de impact op de dienstverlening zal zijn, en waar die het meest voelbaar wordt, staat momenteel nog niet vast. 

In het kader van het decreet continuïteit van de dienstverlening zorgt De Lijn alleszins voor een aangepaste dienstregeling. Deze wordt samengesteld op basis van de werkwillige chauffeurs. Zaterdag 20 mei zal tegen middernacht de aangepaste dienstregeling bekend zijn, en dus ook de omvang van de hinder. 

WEBSITE EN APP
​De routeplanner zal vanaf zaterdagavond 20 mei middernacht, zowel op de website als in de app, alle ritten tonen die zullen rijden op maandag 22 mei. Ritten die niet rijden, worden niét getoond. De routeplanner toont altijd de meest actuele situatie ; deze kan na zaterdag mogelijks nog lichtjes wijzigen, bv. door last-minute ziektemeldingen van chauffeurs. Vanaf zondag 21 mei zullen van de ritten die rijden ook de doorkomsten aan de haltes zichtbaar zijn, zowel via de haltepagina’s in de app als op de website. ​

De Lijn betreurt de hinder die de vakbondsactie met zich meebrengt voor haar bus- en tramreizigers.


Meer info op de website van De Lijnhttps://www.delijn.be/alternatievedienstregeling

 

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.