Innovatie bij De Lijn: tramsimulatoren verbeteren opleiding en veiligheid

Nieuwe technologieën maken tramchauffeursopleiding efficiënter en veiliger

Dit najaar nam De Lijn twee geavanceerde tramsimulatoren in gebruik voor de opleiding van tramchauffeurs van De Lijn, één in Brugge en één in Antwerpen. Deze simulatoren bieden een levensechte ervaring aan de gebruiker en dragen bij aan een efficiëntere en veiligere opleiding.

De nieuwe tramsimulatoren bestaan uit vijf schermen die de cockpit vormen en vijf andere schermen die de omgeving simuleren. In totaal kunnen de simulatoren 100 kilometer van ons tramnetwerk nabootsen, 25 kilometer voor Gent, 25 kilometer voor de kust en 50 kilometer voor Antwerpen (metro en bovengronds). Instructeurs kunnen vanop hun werkpost de handelingen van de chauffeurs volgen en de omstandigheden aanpassen, zoals het weer, en ze kunnen onverwachte situaties toevoegen zoals plotseling opduikende voetgangers of auto's. Via andere schermen kunnen ook medechauffeurs de oefeningen op de tramsimulator observeren.

De simulatoren zijn uitgerust met echte, uitwisselbare chauffeursstoelen en touchscreens simuleren de dashboards die per tramtype zijn aangepast. Dit zorgt voor een uiterst realistische ervaring. Deze technologieën optimaliseren niet alleen de basisopleiding en bijscholingen voor de tramchauffeurs, maar verhogen ook de veiligheid. Moeilijke en onveilige situaties kunnen met de tramsimulator meerdere keren geoefend worden. Bovendien maken de simulatoren de job van tramchauffeur aantrekkelijker.

"De introductie van deze tramsimulatoren is een belangrijke stap vooruit in de opleiding van de tramchauffeurs. Ze bieden niet alleen een veilige en gecontroleerde omgeving om te leren, maar maken de opleiding ook efficiënter en aantrekkelijker. Dit is een investering in de toekomst van ons openbaar vervoer en de veiligheid van onze passagiers," aldus Annick De Ridder, Vlaams Minister van Mobiliteit, Openbare Werken, Havens en Sport.
Ann Schoubs, directeur-genraal van De Lijn: “Met deze nieuwe tramsimulatoren zetten we niet alleen in op opleiding en veiligheid, maar ook op innovatie binnen ons bedrijf. Door realistische scenario’s te creëren, bereiden we onze chauffeurs optimaal voor op uitdagende verkeerssituaties, zonder risico’s voor onze passagiers of infrastructuur. Dit project is een bewijs van onze ambitie om de lat steeds hoger te leggen en zowel onze medewerkers als onze reizigers de beste ervaring te bieden.”

De tramsimulatoren staan in Brugge en Antwerpen. Brugge bedient zowel de kust als Gent. Een derde simulator is in bestelling.

Opzet

De Lijn is voor dit project een samenwerking aangegaan met Transurb. Zij hebben de lijnen gefilmd als basis voor de simulatie. Een aantal gebouwen zijn realistisch gesimuleerd, terwijl andere delen generiek zijn. De werking van voertuigen en signalisatie is geanalyseerd en zo waarheidsgetrouw mogelijk nagebootst. Na de ontwikkeling van de software en hardware, heeft De Lijn uitgebreide gebruikerstesten uitgevoerd. De rijinstructeurs hebben vervolgens opleiding gekregen over het gebruik van de tramsimulator en werkten op basis van hun ervaring zinvolle oefeningen uit voor de chauffeurs.

Belangrijk onderdeel van opleiding

De tramsimulatoren worden momenteel ingezet als onderdeel van de basisopleiding voor nieuwe chauffeurs. Deze opleiding combineert theoretische lessen met praktijkoefeningen op de simulator en trainingen op het terrein met een echte tram.

De Lijn wil de simulatoren ook gaan gebruiken voor bijscholing van ervaren chauffeurs en voor opleidingen van andere functies die betrokken zijn bij tramverkeer, zoals technici en dispatchers.

 

 

 

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.