Jeugdverenigingen kunnen vanaf 1 april goedkope bus naar bivak reserveren

1,30 euro per reiziger voor rit naar kampplaats

Vlaamse jeugdverenigingen kunnen vanaf 1 april een goedkope bus naar hun kampplaats reserveren. Een rit kost slechts 1,30 euro per reiziger, de rest wordt bijgepast door Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz. Met de maatregel stimuleert de Vlaamse overheid jongeren om te kiezen voor het openbaar vervoer. Alle info op http://www.delijn.be/opkamp.

 

Tot 50 kilometer

Voor de verplaatsing naar hun zomerse bivakplaats kunnen Vlaamse jeugdverenigingen voor weinig geld gebruikmaken van De Lijn. Waar zo’n rit vroeger minstens 200 euro kostte, is dat nu 1,30 euro per reiziger. Het aanbod mikt op groepen van minstens 30 personen. De versterkingsritten rijden van 29 juni tot en met 1 september bovenop de normale dienstverlening. 

 

“Eenvoudige en goedkope verplaatsing voor reizigers van morgen”

“We willen jongeren verleiden met een aanbod op maat”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Toerisme Ben Weyts. “Samen met collega Sven Gatz maak ik middelen vrij om de rest van de kostprijs bij te passen. Zo lokken we meer mensen naar het openbaar vervoer. Ik hoop dat de scoutsjongens en chiromeisjes van vandaag de frequente busreizigers van morgen zijn.”  

“Met het Masterplan Bivakplaatsen willen we jeugdverenigingen zo goed mogelijk ondersteunen bij de organisatie van een kamp”, zegt Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz. “Daar hoort ook een eenvoudige en goedkope verplaatsing bij.”

Al 668 ritten

Het aanbod is interessant voor bijvoorbeeld jeugdverenigingen die van het treinstation naar hun kampplek willen reizen. De bus rijdt maximaal 50 kilometer tot aan de halte vlakbij de kampplaats. Reserveringen moeten minstens een maand voordien toekomen, zodat De Lijn zich kan organiseren. De voorbije twee zomers reserveerden de jeugdverenigingen al 668 ritten.

 

Tijdelijke halte aan 3 grote kampplaatsen in Limburg en West-Vlaanderen

Drie grote kampplaatsen die niet in de buurt van een vaste halte liggen, krijgen in de grote vakantie een tijdelijke halte: De Pannenhoeve in Alveringem, De Winner in Overpelt en Woutershof in Kinrooi. De kampplaatsen werden gekozen in samenspraak met Centrum voor Jeugdtoerisme vzw, de schakel tussen jeugdgroepen en de overheid.

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.