Jong talent schittert in de finale van de Green IT Challenge

Scholieren zetten IT-kennis in voor een duurzame toekomst

Met trots kondigt De Lijn de winnaars aan van de Green IT Challenge in de categorie Scholieren. Dit jaar waagden in totaal maar liefst 337 scholieren hun kans en namen deel aan de challenge. Tijdens een spannende finale op 22 januari 2025 streden de 22 jongeren die als besten uit de vorige rondes kwamen om de felbegeerde titel. Zij presenteerden hun technologische vaardigheden en duurzame ideeën.

De Green IT Challenge, opgezet om bewustzijn te vergroten over de ecologische impact van IT, groeide uit tot een inspirerende competitie. Zowel nieuwsgierige scholieren als jonge IT-talenten kregen de kans om hun kennis te testen en nieuwe inzichten op te doen.

De winnaars

In een spannende finale wisten Wolf Van Ende, Lukas Vanden Berghe, Stan Hanot en Sverre Stroobants zich te onderscheiden in hun categorie. Deze talenten toonden niet alleen hun technische vaardigheden, maar ook hun vermogen om innovatieve en duurzame oplossingen te bedenken. Als beloning ontvingen zij een waardebon van AS Adventure en de prestigieuze titel van winnaar van de Green IT Challenge.

Technologie als sleutel tot duurzaamheid

Philippe Le Cerf, Chief Information Officer bij De Lijn, benadrukt het belang van dit initiatief: "De Green IT Challenge heeft aangetoond hoe technologie een cruciale rol kan spelen in het bevorderen van duurzaamheid. De creativiteit en toewijding van de deelnemers inspireren ons om door te gaan met het verkleinen van onze ecologische voetafdruk en het stimuleren van groene innovaties."

De Lijn bedankt alle deelnemers, partners en supporters voor hun inzet en enthousiasme.

 

 

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.