Kaartje voor bus en tram gaat digitaal

Binnenkort kunnen De Lijn-gebruikers betalen met smartphone

Het papieren kaartje voor bus en tram gaat digitaal. Vervoermaatschappij De Lijn werkt aan de invoering van een mobile ticket. Dat is een elektronisch vervoerbewijs dat reizigers kunnen aanvragen met een app op hun smartphone. Met het m-ticket wil De Lijn het makkelijker maken om de bus of tram te nemen. De Lijn gaat de komende maanden op zoek naar bedrijven die m-tickets kunnen afleveren. 

 

‘Nieuwe gebruikers verleiden met snelheid en comfort’

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts:

‘Met concrete troeven zoals snelheid en comfort willen we nog meer Vlamingen verleiden om te kiezen voor het openbaar vervoer. Snelle verbindingen in comfortabele voertuigen, maar ook een snelle en gebruiksvriendelijke manier om je ticket te betalen. In goeie samenwerking met de privésector gaan we de drempel voor de bus en tram nog wat verlagen. De Lijn toont met het m-ticket opnieuw zijn voortrekkersrol’

 

‘Goedkoper en makkelijker dan sms-ticket’

Directeur-generaal Roger Kesteloot:

‘Het m-ticket maakt het makkelijker om de bus of tram te nemen. Het is simpeler in gebruik dan het sms-ticket, want je moet geen code en aanvraagnummer meer onthouden. In de app op de betaalknop duwen volstaat. Daarnaast is het m-ticket ook goedkoper, want de 15 cent telecomkosten voor de aanvraag-sms vallen weg. Een m-ticket zal 1,80 euro kosten, dat is 40 procent minder dan een biljet bij de chauffeur.’

 

Combinatie met concerttickets mogelijk

Het m-ticket is een primeur voor het openbaar vervoer in België. De Lijn zal de m-ticketingapps niet zelf beheren, maar haar beveiligde m-tickets aanbieden via apps van derden. Door dit gebruik van open data kunnen ze het vervoerbewijs combineren met andere tickets, bijvoorbeeld voor een evenement of bij een uitstap naar een stad. Sommige buitenlandse openbaarvervoerbedrijven hebben een eigen app voor m-tickets, maar dat is een gesloten systeem: het is niet uitbreidbaar. 

Contacteer ons
Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.