Kosteloos gebruik van bus en tram op 21-22 januari voor gebruikers park-and-ride Merksem en Luchtbal

Kosteloos gebruik van bus en tram op 21-22 januari voor gebruikers park-and-ride Merksem en Luchtbal

(correctie datum)

 

De koopjesperiode is in volle gang. Om ervoor te zorgen dat de bijkomende herstelwerken op het viaduct van Merksem de soldenjagers geen stokken in de wielen steken en om het verkeer naar en in de stad te verlichten, zorgt De Lijn dit weekend voor kosteloze bus- en tramtickets voor wie gebruik maakt van de P+R’s Merksem en Luchtbal om naar het stadscentrum te gaan.

De herstellings- en vernieuwingswerken aan het viaduct van Merksem gaan komend weekend een nieuwe fase in. Het verkeer in de richting van Gent en in de richting van Nederland zal hierdoor ernstige hinder ondervinden. Om de verkeersdruk zoveel mogelijk te verlichten, en tegelijkertijd de stad Antwerpen bereikbaar en leefbaar te houden, kunnen gebruikers van de P+R’s Merksem en Luchtbal opnieuw kosteloos gebruik maken van beide parkings, én van bus en tram voor hun verplaatsingen richting stadscentrum en terug. De andere P&R’s en het andere openbaar vervoer blijven gewoon betalend.

Er kan kosteloos gebruik worden gemaakt van bus en tram tussen beide P+R’s op zaterdag 21 en zondag 22 januari, telkens van 8u tot en met 23u59. Hiervoor dient een QR-code te worden gescand, of een gratis (sms-)ticket te worden aangevraagd. Het gratis vervoeraanbod is geldig op alle voertuigen van De Lijn binnen het stadscentrum Antwerpen.

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken: “Ook dit weekend wordt er gewerkt aan het viaduct van Merksem. Er gaat een nieuwe fase in en dat zal hinder met zich meebrengen. We voorzien opnieuw dat gebruikers van de P&R’s Merksem en Luchtbal kosteloos kunnen parkeren en zich ook kosteloos met de bus en tram richting het centrum kunnen verplaatsen. We hopen alvast dat veel mensen ingaan op het aanbod en zo 'the last mile' op een duurzame manier afleggen.”
Guy Weyns, directeur Marketing & Mobiliteit De Lijn: ““De P+R’s zijn ideaal om het hele centrum snel en gemakkelijk te bereiken want je kan er zorgeloos parkeren om vervolgens vlot met onze bussen en trams ter bestemming te geraken. Niet alleen win je op deze manier veel tijd maar je vermijdt tevens de stress van in de file te staan en parkeerplaats te zoeken. Om het helemaal aantrekkelijk te maken, is het openbaar vervoer aan beide P&R’s dit weekend gratis. En zo bewegen we samen mee naar minder CO2”.
Koen Kennis, schepen voor mobiliteit en middenstand Stad Antwerpen: “Ik ben blij met de inspanningen die alle betrokken partijen leveren om te verzekeren dat mensen die naar Antwerpen komen winkelen vlot en snel tot in het centrum geraken. De ervaring leert dat wie z’n auto parkeert in de P+R en overstapt op de tram de slimste en voordeligste keuze maakt.’

 

Aan de ingangen van de park & rides staan stewards die de parkeerders een flyer overhandigen met alle nodige toelichting erop en een QR-code die moet worden gescand. Deze info is ook terug te vinden op de website van De Lijn: delijn.be/antwerpenpr. Hier kan eveneens een gratis ticket worden aangevraagd.


​Een alternatief voor het scannen van de QR-code of een ticket via de website is het gratis sms-ticket (+ 0,15€ providerkost) door PR te sms’en naar het nummer 4884. Dit sms-ticket is geldig voor de heen- en terugreis. Reis je met meerdere personen? Sms dan PR+aantal (vb. PR4). Maximaal 5 personen. ​

De Lijn zorgt voor een kosteloos sms-ticket (+ € 0,15 operatorkost). Dit is een heen- en terugticket tussen de P+R en het centrum.

Vanuit de beide P+R’s kan je met de tram makkelijk naar het centrum van Antwerpen. De rit duurt ongeveer 20 minuten.

  • Vanuit P+R Luchtbal rijden tramlijnen 1 en 6, en buslijnen 641, 720, 770, 771 en 772.
  • Vanuit P+R Merksem rijden tramlijnen 2 en 3.

Reizigers kunnen de realtime-info raadplegen in de app of op de website van De Lijn en aan de schermen aan de haltes.

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.