KotHopper brengt studenten vlot van Hasselt naar Diepenbeek en terug

Lijn 363 verbindt Hasselt Station met koten voor langere weekenden

De Lijn kondigt een nieuwe busverbinding voor studenten in Hasselt en Diepenbeek aan, deze zal rijden vanaf zondag 10 september. “Deze zogenaamde kothopper voorziet op zondagavond vanaf 18u40 een lange lus met maar liefst 29 haltes tussen Hasselt Station, de Hasseltse koten en de universiteit in Diepenbeek”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. Studenten kunnen de kothopper gebruiken tot 00.30 uur.

Met de kothopper wil De Lijn een extra openbaar vervoersmogelijkheid aan studenten in Hasselt en Diepenbeek aanbieden. Op die manier kunnen zij op zondag op een later moment terug afzakken van hun thuis naar kot.

De kothopper zal uitrijden tot 30 juni 2024, hierna volgt een evaluatie.

Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters: "Limburg is op dit moment nog de meest auto-afhankelijke regio. We moeten de meer dan 20.000 studenten die er studeren nog meer overtuigen om de overstap te maken naar duurzamere alternatieven zoals de fiets en het openbaar vervoer, deze Kothopper is opnieuw een mooie aanbieding en zorgt voor een betere ontsluiting van de kotstudenten. De kothopper zorgt net als andere mobiliteitsinitiatieven in onze provincie voor extra Limburgse studiekansen."

Alle informatie over de kothopper is te vinden op de website van De Lijn. Er gaat ook een informatiecampagne van start via de sociale media zodat iedereen weet dat de studeerweek start op de bus, op zondagavond.

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.