Kusttram krijgt krachtiger zandzuiger

Kusttram krijgt krachtiger zandzuiger

Vergaarbak van 6,5 kubieke meter

De Kusttram krijgt eind 2019 een nieuwe en krachtige zandzuiger. Met het voertuig zal De Lijn trambeddingen reinigen en vuil en afval opzuigen. Bij grote zandophopingen zet De Lijn een grondverzetmachine en vrachtwagen in om de sporen en bedding zandvrij te maken.

 

De zandzuiger reinigt de sporen en omliggende zones met zuigkracht en waterjets. Daarnaast heeft hij ook een hogedrukpistool om de wissels te reinigen en een zuigslang om rioolputten te ontstoppen. Dit is nodig om sporen weer watervrij te krijgen na hevige regenval. Sommige afvoerputjes langs de sporen raken dan verstopt, waardoor het spoor onder water komt te staan. De vrachtwagen heeft een vergaarbak van 6,5 kubieke meter voor alle opgezogen zand en vuil. Het geruimde zand wordt afgevoerd en gefilterd. Daarnaast is er een watertank van 2000 liter die de spuitmonden voedt.

Contacteer ons
Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks een of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 36 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar circa 11 miljoen ritten. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grootste werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.