Meer dan 300 medewerkers van De Lijn brengen feestvierders veilig thuis tijdens oud en nieuw

Vandaag maakt De Lijn het openbaar vervoersaanbod bekend voor oudejaarsnacht en nieuwjaar. Ook dit jaar zullen meer dan 300 medewerkers van De Lijn zelf de cava en warme aperitiefhapjes aan de kant laten staan om feestvierders veilig van en naar hun bestemming te brengen. Het feestelijke aanbod op 136 lijnen is mogelijk dankzij de financiële steun van heel wat overheden. In zo’n 115 Vlaamse steden en gemeenten is het openbaar vervoer met De Lijn tijdens oud en nieuw volledig gratis. In alle andere gemeentes kan je voor maar 4 euro op oudejaarsnacht en nieuwjaar onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer. Dit oudejaarsnachtticket is geldig gedurende 30 uur, op 31 december vanaf 18 uur en de hele eerste januari (tot 23.59 uur).

Een veilig alternatief voor feestvierders

Ook dit jaar zorgt De Lijn voor een verkeersveilig oudejaar op 136 trajecten in heel Vlaanderen. Chauffeurs, dispatchers, controleurs en technici van De Lijn zullen paraat staan om vlot en veilig vervoer te kunnen bieden op oudejaarsnacht en nieuwjaar. Sommige lijnen volgen hun vaste traject, andere feestbussen bedienen een gelegenheidstraject. Een overzicht van het volledige aanbod is vanaf vandaag te vinden op www.delijn.be/oudjaar.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters is tevreden met het aanbod van De Lijn op oudjaar:

Tijdens de nacht van oud op nieuw is er uiteraard nood aan een aangepast openbaar vervoer dat feestvierders vlot en vooral veilig naar huis brengt. Daarom zorgen we dit jaar voor een aanbod dat zo goed mogelijk inspeelt op de behoeftes van de reizigers. We zijn tevreden dat de vele medewerkers van De Lijn die nacht BOB zijn voor de vele feestvierders in Vlaanderen.’

Gratis openbaar vervoer in 115 steden en gemeenten

Ook dit jaar komen heel wat provincies, steden en gemeenten tussen in de kosten om een gratis of goedkoper sms-ticket aan te bieden tijdens oudejaarsnacht. Er kunnen maximaal 4 sms-tickets per gsm-nummer aangevraagd worden. Registreren voor een gratis sms-ticket kan tot en met 30 december 2019.

Wie toch een kaartje moet kopen, kan 30 uur onbeperkt bus en tram nemen voor 4 euro (+ 0,15 euro operatorkosten). Het sms-ticket voor oudejaarsnacht vraag je aan door ‘event’ te sms’en naar 4884. Dit sms-ticket is geldig vanaf 18 uur op 31 december en de hele eerste januari (tot 23.59 uur). Een kaartje voor oudejaarsnacht is vanaf 16 december te koop in de Lijnwinkels of de avond zelf vanaf 18 uur bij de chauffeur.

Aanbod per provincie

Een overzicht van het volledige aanbod is vanaf vandaag te vinden op www.delijn.be/oudjaar.

  • Antwerpen: 42 deelnemende gemeenten

In de provincie Antwerpen zorgen 42 deelnemende gemeenten ervoor dat feestvierders gratis kunnen reizen dankzij een financiële tussenkomst voor het oudejaarsnachtaanbod. Raadpleeg hier de lijst van de deelnemende gemeenten in de provincie Antwerpen.

  • Limburg: 27 deelnemende gemeenten

Dankzij de steun van het provinciebestuur en 27 gemeenten bedient De Lijn gratis 23 trajecten doorheen de hele provincie. De inwoners van de deelnemende gemeenten kunnen een gratis sms-ticket aanvragen via de website van hun gemeente. Ontdek hier het volledige aanbod op oudejaarsnacht voor de provincie Limburg.

  • Oost-Vlaanderen: de hele provincie

In de provincie Oost-Vlaanderen reizen feestvierders gratis met de feestbussen dankzij de tussenkomst van de Provincie. De feestbussen zijn herkenbaar aan het F-nummer. Het gaat om 17 lijnen in regio Gent, 10 in regio Waasland en 8 in regio Dender. De overige lijnen – waaronder de 8 Gentse nachtlijnen – zijn betalend. Raadpleeg hier het volledige aanbod op oudejaarsnacht voor Oost-Vlaanderen.

  • Vlaams-Brabant: extra aanbod in Leuven en de Vlaamse rand

In de provincie Vlaams-Brabant wordt er dankzij de steun van verschillende gemeentes extra aanbod voorzien in de regio Leuven-Hageland en in de Vlaamse Rand en het Pajottenland. In Leuven vervangen 16 feestbussen de avondlijnen op oudejaarsnacht. In de Vlaamse Rand rijden 10 feestlijnen die starten na het normale aanbod. Belangrijke bestemmingen daar zijn onder meer de centra van Halle, Vilvoorde en Brussel. Ontdek het volledige aanbod voor oud en nieuw in Vlaams-Brabant hier.

  • West-Vlaanderen: regio Brugge

In de provincie West-Vlaanderen zal er extra aanbod zijn in Brugge en randgemeenten, in Oostende en randgemeenten en aan de kust. Dankzij de stad Brugge reis je gratis met de bus in Brugge van 31 december ’s morgens (8 uur) tot en met nieuwjaarsochtend om 7 uur. Ontdek hier het volledige aanbod op oudejaarsnacht in West-Vlaanderen.

Contacteer ons
Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.