Minder personeel De Lijn inzetbaar door corona – impact op de dienstverlening

Minder personeel De Lijn inzetbaar door corona – impact op de dienstverlening

De vierde coronagolf woedt volop. Ook De Lijn ondervindt dag na dag meer de gevolgen. De voorbije weken vielen er meer en meer collega’s, waaronder ook heel wat chauffeurs, uit omwille van ziekte of quarantaine. Bij de chauffeurs ligt de uitval de laatste dagen op gemiddeld 12 procent. Daardoor kunnen momenteel niet alle geplande ritten gereden worden. Chauffeurs die plots uitvallen door ziekte of quarantaine kunnen niet onmiddellijk vervangen worden. Het gevolg is dat er op verschillende plaatsen ritten wegvallen.

Wij beseffen dat dit voor onze reizigers onaangenaam is.

De planners van De Lijn doen er dan ook alles aan om het wegvallen van ritten zoveel mogelijk te vermijden, en proberen waar mogelijk ook om de impact van het wegvallen van een chauffeur te verdelen over meerdere lijnen of ritten. Bovendien proberen we zoveel mogelijk te vermijden dat we ritten moeten schrappen op schoolritten, laagfrequente lijnen (waar het wegvallen van een bus harder voelbaar is) en lijnen waar reizigers geen alternatief hebben.

Gezien de curve van het aantal besmettingen nog niet aftopt, verwachten we dat deze situatie nog een tijdje zal aanhouden.

Reizigers informeren zich best op de dag van hun reis over de ritten die wegvallen in onze routeplanner, in de De Lijn-app en op onze realtime-infoborden.

De Lijn hecht veel belang aan de veiligheid en gezondheid van haar medewerkers en klanten.

De Lijn neemt ook alle mogelijke voorzorgsmaatregelen om het openbaar vervoer veilig te houden en de kans op een besmetting klein. Wij roepen onze reizigers ook op het mondmasker correct te blijven dragen op de voertuigen, en ook de andere hygiënemaatregelen te blijven toepassen zodat we elkaar kunnen blijven beschermen.

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.