Mobiliteitspakket De Lijn populair bij (nieuwe) Mechelaars

Vorig jaar pakte De Lijn samen met de stad Mechelen uit met een probeerpakket voor personen die naar of binnen Mechelen verhuizen. Zij kregen de mogelijkheid om duurzame alternatieven voor hun verplaatsingen te proberen. Op een jaar tijd tekenden 585 personen in op het aanbod voor een gratis abonnement van De Lijn.

Probeeraanbod kent groot succes

Wanneer iemand zijn verhuizing naar of binnen Mechelen meldt, krijgt hij het aanbod om op een probeerpakket in te tekenen. Zo’n probeerpakket bundelt een aantal duurzame vervoermiddelen die de aanvrager vrijblijvend kan uitproberen. Het gaat om de bus, tram, cambio-deelauto’s en Blue-bike-deelfietsen

Het probeerpakket kan eenvoudig voor het hele gezin aangevraagd worden. Het hele aanvraagproces verloopt automatisch wanneer iemand die verhuist zich aanmeldt aan het loket of via de website van Mechelen.

Het probeeraanbod ging ruim een jaar geleden in en de belangstelling is groot. Sinds augustus 2021 informeerde de stad Mechelen 1 387 gezinnen over het proefpakket. Daarvan vroegen 585 personen een kosteloos maandabonnement aan van De Lijn. 72% van de aanvragers kwam zo voor het eerst in contact met De Lijn, 28% had in het verleden al een abonnement. Daarnaast kozen 200 Mechelaars voor Blue-bike en testten 203 personen cambio uit.

Lydia Peeters, Vlaams minister van mobiliteit: “De mensen die de dienstverlening van De Lijn en het concept combimobiliteit nog niet kennen, bieden we een uitgelezen kans om te proeven van veilig én duurzaam openbaar vervoer in combinatie met andere vervoersmogelijkheden.”

Vicky Vanmarcke, Mechelse schepen van mobiliteit, burgerzaken en dienstverlening: “Wij zijn heel tevreden dat bijna 600 Mechelaars op het probeerpakket hebben ingetekend. Dat zijn er bijna 50 per maand. Op deze manier laten we (nieuwe) inwoners op laagdrempelige wijze kennismaken met mogelijke vervoersalternatieven. Bovendien is dit voor hen vaak een eerste stap naar de mentale én modal shift naar alternatieven voor de auto eens ze deze hebben kunnen uitproberen. We vinden het fantastisch dat Mechelen hierin haar pioniersrol voor Vlaanderen kan spelen.”

Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn: “De verduurzaming van het verkeer is een topprioriteit voor De Lijn. Het succes van het probeerpakket bij (nieuwe) Mechelaars toont aan dat ze in hun nieuwe omgeving meebewegen naar minder CO2 en draagt bij tot een blijvende shift naar duurzame verplaatsingswijzen. De Lijn gelooft sterk in combimobiliteit, waarvan het probeerpakket een mooi voorbeeld is.”


Hoe vragen burgers een mobiliteitspakket aan?

Het probeerpakket is een permanent aanbod van De Lijn, dus burgers die nu en in de toekomst naar of binnen Mechelen verhuizen kunnen dit nog steeds aanvragen.

Tijdens de aangifte van adreswijziging kan de Mechelaar aangeven of hij/zij geïnteresseerd is in het probeerpakket. Daarna ontvangt men een infomail en vervolgens kan elk gezinslid een keuze maken tussen één of meerdere producten: een gratis maandabonnement voor De Lijn, een jaar geen aansluitingskost bij Blue-bike-deelfietsen en/of twee maanden geen vaste kosten bij cambio-autodelen.

Vicky Vanmarcke

Schepen van mobiliteit, burgerzaken en dienstverlening

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.